Poporodne bolečine

0
2933
Bolečina po porodu.
Bolečina po porodu.

Če se vam je ob porodu pretrgal presredek, ste imeli epiziotomijo ali carski rez, se poporodnim bolečinam na žalost ni mogoče izogniti.

Poporodne bolečine so predvsem pri mamicam, ki so jim prerezali presredek ali imajo šive, saj zelo nerade gredo na stranišče, ker se ob uriniranju pojavi pekoča bolečina. Pri tem pogosto pomaga, da pijete veliko tekočine, ki razredči urin. Na porodnem oddelku lahko morda dobite tudi lonček, s katerim med uriniranjem izplakujete področje spolovil. Manj koncentriran urin je manj agresiven in manj peče. Pri močnejših bolečinah vam lahko, tudi če dojite, predpišejo ustrezna zdravila proti bolečinam. Posebne vaje za okrepitev mišic medeničnega dna lahko pospešijo celjenje rezov in šivov, vendar z njimi ne smete začeti prezgodaj. Tudi če ste porod preživeli brez razpok ali šivov, je razdražljivost ali občutljivost nožnice v prvih dneh po porodu povsem normalna.

Vaša maternica se v prvih nekaj tednih po porodu krči nazaj v svojo prvotno velikost. Poporodne bolečine so tako tudi v prvih dneh po porodu, ko boste čutile krče v trebuhu.

Ko rodite prvega otroka, niso tako močni kot pri drugem ali tretjem otroku, ko so lahko tudi ustrezno boleči. To krčenje maternice je običajno še bolj opazno, če dojite, saj se tam sprošča hormon oksitocin, ki spodbuja maternico. Čeprav lahko boli, je zelo pomembno in ima dober vpliv: čišča se okrepi in občutljivost za okužbe v maternici se zniža. Poleg tega oksitocin povzroča krčenje mlečnih vodov v dojkah, tako da se lahko najprej kolostrum in potem materino mleko pretakata lažje in hitreje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here