Poporodna vročica

0
971
Poporodne težave
Poporodne težave

V poporodnem obdobju lahko pride do težav in problemov.

V poporodnem obdobju lahko pride do težav in problemov, ki jih v grobem razdelimo na 3 skupine:

1. Venske trombembolizme – strdki v venah

V nosečnosti in poporodnem obdobju je strjevanje krvi močno povečano. Zato naj bo ženska po porodu pozorna, če opazi otekanje meč, ki so boleča občutljiva na gnetenje in pordela, če opazi bolečino v trebuhu, težje dihanje, bolečino v prsih, … Kot preventiva povečanemu strjevanju krvi je gibanje, krčenje meč, v posebnih primerih tudi zdravila, ki zmanjšajo strjevanje krvi.

2. Krvavitve

V deželah v razvoju je to glavni vzrok poporodnih smrti matere. Zdravljenje zavisi od vzroka.

3. Poporodno pireksijo – vročico

Poporodna vročica je povečanje telesne temperature na 38 ali več v prvih 14 dneh po porodu. Pojavnost poporodne vročice je danes 1-3 % in je ozdravljiva z antibiotiki. Bolj zbolevajo slabokrvne in tiste, pri katerih je dolgo trajalo od razpoka mehurja do poroda, tiste pri katerih je porod trajal dolgo, ki so imele veliko vaginalnih pregledov, posege pri porodu, epiziotomijo, hematom ali carski rez. Vzrok za povečano temperaturo so lahko tudi vnete dojke, vnetje mehurja in ledvic, tromboflebitis, vnete rane, pljučne infekcije in še kaj.

4. Bolečina

V poporodnem obdobju ima lahko ženska tudi najrazličnejše bolečine. Pogosto nastanejo bolečine v trebuhu prve 4 dni po porodu zaradi krčenja maternice, v presredku pa navadno zaradi instrumentalnega dokončanja poroda in epiziotomije. Navadno zadošča tableta lekadola. Bolečine v sramni zrasti (simfizi) navadno trajajo 4-8 tednov in se povečajo pri dvigovanju bremen. Pomagajo pasovi, izogibanje nošenja bremen, lažji analgetiki.

 

Darja Gašperlin Dovnik

https://www.nuhalna-svetlina.com/kontakt.html

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo, Zasebna ambulanta Celje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj