Poporodna otožnost

0
1859
Poporodna depresija
Poporodna depresija

Z dojenčkom se srečno vrnete domov, kjer vas pričakujeta dom in vaš partner, vse kaže najlepše. A ste nenadoma nerazložljivi, vse vidite črno.

Poporodna otožnost je obdobje čustvene labilnosti, ki se pojavi v prvih dveh tednih po porodu. V večini primerov se pojavi tretji dan po porodu, navadno ne traja več kot dan ali dva in se konča samo od sebe, brez kakršnekoli terapije.

To nenadno spremenjeno, otožno razpoloženje je posledica skrajnih hormonskih sprememb v organizmu, ki so sprožile porod. Za vami je prišla še utrujenost po 9 mesecih nosečnosti ter po napornem porodu, izgube krvi med porodom, prav tako pa se vam je po porodu porušil vaš ritem spanja in prehranjevanja zaradi skrbi za otroka. S tem se sooča večina mladih mamic. Naj si vaš partner vzame čas za koriščenje očetovskega dopusta in mogoče še en dodatni teden plačanega dopusta, da bo v tem času lahko z vami. Če to ni mogoče, poskusite za ta čas dobiti k sebi mater ali taščo ali prijateljico, ki bo popazila na dojenčka, da boste lahko malo zapustili hišo in se razvedrili.

Ne pustite, da se v vas naseli ta potrtost. Če se zgodi, da ob sebi naletite še na nezadostno razumevanje, pomanjkanje podpore ipd., lahko preprosta potrtost preide v pravo depresijo. Ob prvih znakih se obrnite na zdravnika. S pomočjo zdravil vam bo spet pomagal priti nazaj do življenjske energije in smehljaja. In življenje v troje bo lahko srečno steklo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj