Poporodna depresija, otožnost ali psihoza

0
677
Čiščenje noska pri otroku
Čiščenje noska pri otroku

Ženske se po rojstvu otroka lahko soočajo z nihanjem razpoloženja. Vzdržujte stabilno duševno zdravje po porodu.

Kljub temu, da je rojstvo otroka vesel dogodek, se mnoge ženske po rojstvu soočajo z nihanjem razpoloženja. Sprožilec za spremembo razpoloženja so močne hormonske spremembe po porodu in intenzivna, včasih naporna izkušnja poroda. Ženska se znajde na razpotju treh vlog, ki jih je treba uskladiti in ob tem sproščeno zaživeti. Vsaka vloga jo pomembno oblikuje, vpliva na njeno počutje in doživljanje sebe v odnosih z drugimi.

V obdobju nosečnosti in prvih letih dojenčka se mamice pogosteje spominjajo svojih mam in odnosa z njimi. Negativni, boleči spomini mamici otežijo doživljanje dojenčka in odnosa z njim. Če materina mama ni bila zmožna dati svoje ljubezni, podpore, pripadnosti, zaželenosti, varnosti svojemu otroku, potem se bo ta še težje spopadala z vsemi negativnimi občutki. Še bolj boleče bo lahko doživljala vse prihajajoče spremembe, kar lahko sproži tudi poporodno depresijo. K razvoju poporodne depresije pripomore tudi nizka samopodoba matere, slabo zdravstveno stanje, slab zakonski odnos, hormonske spremembe, spremembna življenjskega sloga.

Poporodna psihoza je veliko redkejša, a precej resnejša. Prizadene le 1–2 ženski na 1000 porodov in treba jim je ponuditi takojšnjo psihiatrično pomoč. Za poporodno psihozo je značilno močno moteno razpoloženje in vedenje. Kaže se z zmedenostjo, nemirom, halucinacijami, razočaranjem ali ekstremno neorganiziranostjo. Ženska običajno takrat ne more razlikovati med realnostjo in fantazijo, kar lahko vodi do resnega napačnega presojanja razmer. Pojavi se nenadoma, v prvem tednu po porodu in zahteva takojšnjo hospitalizacijo ženske v psihiatrični ustanovi.

Poporodna otožnost je obdobje čustvene labilnosti, ki se pojavi v prvih dveh tednih po porodu. V večini primerov se pojavi tretji dan po porodu, navadno ne traja več kot dan ali dva in se konča samo od sebe, brez kakršnekoli terapije. Najboljša terapija za to stanje je mož, ki z ženo preživi na tak dan več časa, ji nudi povsem praktično pomoč ob otroku in pokaže razumevanje za njeno stisko.

Poporodna depresija se v večini primerov razvije v prvih treh mesecih po porodu, drugi pojavni vrh pa lahko nastopi celo od šest do osem mesecev po porodu in jo lahko razlikujemo od poporodne otožnosti in poporodne psihoze na podlagi jakosti in trajanja depresivnih znakov. Poporodna depresija traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Simptomi depresije so poleg vztrajne depresivnosti tudi zaspanost, razdražljivost, anksioznost napadov in nespečnost. Poleg tega je mlado mamico strah, da je slaba mati in težko sprejme svojega otroka. Približno od 10 do 15 odstotkov mater trpi zaradi depresije po porodu, pogosteje tiste ženske, ki so imele že pri prejšnjih porodih poporodno depresijo, in matere, ki so izpostavljene zaradi osebnih problemov, težkih življenjskih razmer in stresa izolacije. Zdravljenje poporodne depresije je odvisno od resnosti depresije. V mnogih primerih pomagata že sočutje, pozornost in podpora. Hudo depresijo je treba zdraviti. V nekaterih primerih lahko pomaga tudi psihoterapevtsko zdravljenje.

Če so bolečine prehude in doživljanja preveč boleča, si dajte možnost poiskati katerokoli pomoč, da vam bo odleglo. Dajte si možnost poskrbeti zase, ker boste šele nato lahko poskrbele za svojega otroka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here