Popkovna kila

0
4804
Popkovna kila
Popkovna kila

Popkovna kila je pri majhnih otrocih pogosta, zlasti pri nedonošenčkih. Ima jo do 10 odstotkov otrok. Večinoma je neškodljiva.

Do nje pride, ker se odprtina v trebušni steni, skozi katero je vodila popkovnica, ne zaraste popolnoma. In kadar se pritisk v trebuhu poveča (jok, kašljanje, napenjanje), kila še bolj izstopi. V nasprotju z dimeljsko kilo, je pri popkovni kili malo verjetno, da bi se ukleščila.

Čeprav zaradi popkovne kile redko pride do zapletov, za vsak slučaj vseeno obiščite zdravnika. V večini primerov popkovna kila ne povzroča bolečine.

Popkovna kila in zapleti

Lahko se zgodi, da del črevesja pritiska skozi režo v tkivu in v najslabšem primeru odmre. Zato pediater preveri, ali je vse res neškodljivo. Če otrok trpi zaradi bolečin ali se oteklina obarva, morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Popkovna kila se običajno ozdravi v prvem letu. Če se to ne zgodi, je le malo možnosti, da se bo spontano vrnila v pravilno stanje. V tem primer je potreben kirurški poseg. Popkovna kila ni boleča, obveza ali obliž pa nič ne koristita, lahko le razdražita kožo. V kolikor do petega leta ne izgine, je morda potrebna operacija.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here