Popkovna kila

7965
Popkovna kila
Popkovna kila

Popkovna kila je pri majhnih otrocih pogosta, zlasti pri nedonošenčkih. Ima jo do 10 odstotkov otrok. Večinoma je neškodljiva.

Do nje pride, ker se odprtina v trebušni steni, skozi katero je vodila popkovnica, ne zaraste popolnoma. In kadar se pritisk v trebuhu poveča (jok, kašljanje, napenjanje), kila še bolj izstopi. V nasprotju z dimeljsko kilo, je pri popkovni kili malo verjetno, da bi se ukleščila.

Čeprav zaradi popkovne kile redko pride do zapletov, za vsak slučaj vseeno obiščite zdravnika. V večini primerov popkovna kila ne povzroča bolečine.

Popkovna kila in zapleti

Lahko se zgodi, da del črevesja pritiska skozi režo v tkivu in v najslabšem primeru odmre. Zato pediater preveri, ali je vse res neškodljivo. Če otrok trpi zaradi bolečin ali se oteklina obarva, morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Popkovna kila se običajno ozdravi v prvem letu. Če se to ne zgodi, je le malo možnosti, da se bo spontano vrnila v pravilno stanje. V tem primer je potreben kirurški poseg. Popkovna kila ni boleča, obveza ali obliž pa nič ne koristita, lahko le razdražita kožo. V kolikor do petega leta ne izgine, je morda potrebna operacija.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav