Pomoč pri plazenju

0
1290
Plazenje.
Plazenje.

Otrok pri pripravah na plazenje ne potrebuje toliko vaše pomoči kot pred sedenjem. Vi mu le zagotovite dovolj priložnosti, in to tako da večino časa prebije na tleh. V položaj za plazenje se lahko postavi, če leži na trebuščku ali pa na hrbtu in se nato preobrne na trebuh, lahko pa se tudi skloni naprej iz sedečega položaja. Ob upoštevanju nekaj napotkov pa se bo plazil še bolj zadovoljno in varno.

–        Zaščitite mu kolena. Dojenčkova koža je nežna in se kaj hitro odrgne. Tudi poleti bodo za plazenje po travi ali grobi preprogi zanj primernejši pajac iz bombaža ali lahke dolge hlače. Pomislite na morebitne nevarnosti. Otrok, ki se zna plaziti, še ne ve, kaj je nevarno, zato primerno zavarujte stopnice, pragove, odstranite trske in nevarne predmete na tleh, da preprečite nesreče.

–        Otrokovih zmožnosti ne podcenjujte. Celo če se še ne zna plaziti, se lahko zakotali ali z zvijanjem pridrsa iz varnega kota, kamor ste ga položili, na drug konec sobe, kjer nanj preži nevarnost. Zato vse prostore primerno zavarujte, še preden se nauči plaziti.

–        Ne pozabite, da se otrok plazi tudi zato, da bi se dokopal do določenega predmeta. Kadar zagleda kaj posebno privlačnega, bo morda dobil tisto dodatno spodbudo, da se bo začel premikati. Pazite, da se ne bo takrat zagledal ravno v svinčnik ali blazinico z bucikami.

–        Otroka nikar ne puščajte samega v sobi in ga ne zapirajte v stajico. Če je sam, lahko zaide v nevarnost, če pa je kar naprej zaprt v stajici, pa bo ves njegov skrajen trud odveč in bo prikrajšan za veselje s plazenjem. Potrebuje varna tla, varne zanimive predmete in nenehen nadzor.

–        Nič ni narobe, če se otrok umaže. V kuhinji in kopalnici je res treba paziti na higieno, ko se otrok igra na tleh, pa ni treba pretiravati. Navaden hišni prah mu ne bo škodil in kožo se da zlahka umiti. Če nočete, da bi si umazal oblekico, ga raje oblačite v trpežnejša oblačila, v katerih mu bo toplo in udobno, lepe oblekice pa prihranite za posebne priložnosti.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj