Pomoč drugih po rojstvu otroka

Če se vam zdi, da vas bo gospodinjenje izčrpalo in da ne zmorete več (kar je zelo realen in pogost občutek, ko pride v družino dojenček), se naučite prenesti odgovornost še na koga drugega, če je le pri roki. Pogovorite se z drugimi – s starši, prijatelji, morda je še kdo drug pripravljen prevzeti kakšne naloge ali pa organizirati pomoč.

Včasih so ljudje zelo voljni pomagati, pa ne znajo povprašati ali pa jim je nerodno vsiljevati svojo pomoč. Če imate možnost, vključite dedke in babice, pa svoje prijatelje. Ena od oblik pomoči, ki jo stari starši zelo radi ponudijo (in ob njej strašansko uživajo!), je, da dojenčka odpeljejo na sprehod. V tem primeru pojdite počivat. Kadar spite doma ob dojenčku, ste stalno na preži, ali se bo in kdaj se bo zbudil, in sprašujete se, ali se vam sploh splača spati. Kadar pa veste, da je na varnem na sprehodu, ste bolj sproščeni, laže zaspite in si naberete novih moči. Sorodniki in prijatelji lahko pripravijo obrok za sproti in kakšnega za zamrzovalnik, da ga boste na kakšen malo bolj naporen dan le pogreli.

Naučite se oddati otroka brez občutka krivde za nekaj časa v druge varne roke – ne dvomim, da vam jih bodo ponudili. Kadar je sila, najemite pomoč, ki vas bo razbremenila pri pospravljanju, čiščenju, pranju.

Nikar naj vas ne bo sram prositi za pomoč – ljudje smo na svetu zato, da si pomagamo!

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj