Pomirjanje otrok v javnosti

0
1060
Vedenje otroka.
Vedenje otroka.

Majhni otroci se pogosto znajdejo sredi neznanih ljudi in stvari, na primer v trgovini. Če matere ni v bližini, bo morda pomirjujoče delovala steklenička. Dojenčki so se večinoma že zelo zgodaj naučili, da jih sesanje (prsi ali stekleničke) zelo pomirja in celo uspava. To jim lahko pomaga tudi takrat, ko so negotovi ali se bojijo, zato dajejo starši otrokom pogosto dudo, ki jim vsaj na videz nadomesti prsi ali stekleničko.

Raziskave so pokazale, da za pomirjanje ni potrebno uporabljati stekleničke, napolnjene na primer s čajem, ker lahko to slabo vpliva na zobe. Zaradi nenehnega dotekanja čaja se namreč spreminja sestava sline v ustni votlini, to pa povzroča zobno gnilobo. Majhni otroci poznajo poleg sesanja še več drugih možnosti za premagovanje nelagodja in vedo, kako se lahko pomirijo. Velikokrat se z rokami oprimejo obraza ali glave. Včasih si pri tem tudi pokrijejo oči, saj menijo, da jih bo to obvarovalo pred najhujšim. Tako ravnanje pa je učinkovito samo tako dolgo, dokler otrok verjame, da bodo nevarnosti v trenutku, ko jih ne bo več videl, izginile.

Tako kot otroci pogosto mislijo, da se bodo lahko skrili pred drugimi, če si bodo obraz prekrili s kapo, verjamejo tudi, da bodo z zapiranjem oči pregnali nevarnost. Otroci se lahko pomirijo tudi tako, da se oprimejo svoje obleke. Mnogo otrok nosi zato s seboj medvedka ali odejico, ki jim zagotavlja varnost in jih pomirja. Vse to pa so samo nadomestki za trenutke, ko otrok ne more poiskati tolažbe v svojem najljubšem in najbolj varnem zatočišču: pri starših.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj