Pomen sesanja pri dojenčkih

0
694
Dojenje.
Dojenje.

Že zelo kmalu po porodu se pri otroku pojavita osnovna človeška nagona, lakota in žeja. Občutek lakote se izraža v njegovih prizadevanjih, da poskuša sesati vse, kar mu pride v usta ali v njihovo bližino. Čeprav je sesanje refleksen pojav, bomo pri sitem novorojenčku sesalne gibe zaznali mnogo redkeje. Če dojenčkovega nagona po hrani in pijači ne bomo potešili, bo kmalu postal nemiren in začel jokati.

Sesanje deluje pomirjujoče tudi v primerih, ko otrok ni lačen, temveč je vzrok njegovega nemira kje drugje. Tako lahko rečemo, da je sesanje ena od prvih pomiritvenih dojenčkovih sposobnosti. Tega se dojenčki zavedajo že v prvih dneh življenja, ko začnejo sesati svojo roko. Pri lačnem novorojenčku pa ta refleks sprožimo povsem preprosto: Če se s prstom dotaknemo ustnic ali lička, se dojenčkova glava bliskovito obrne v smer, v kateri pričakuje materine prsi.

Mnogo staršev misli, da bi njihovi otroci radi po dojenju čim prej zaspali. Presenečeni bodo nad dejstvom, da so dojenčki prav takrat najbolj zbrani in tudi zelo pripravljeni na komunikacijo. S pogledom, pozdravom z očmi, nežnim nagovorom, smehljajem ali drugimi podobnimi dejavnostmi se lahko mama »pogovori« z otrokom. Dojenček bo na široko odprl oči, povečal zenice in se z velikim veseljem odzval na materina znamenja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here