Pomen predšolskega obdobja za otrokov uspeh

0
2079

Današnji otroci se učijo živeti v virtualnem svetu, čeprav je bistvo predšolskega obdobja v tem, da se otrok nauči skrbeti sam zase in razvije lastnosti, ki mu bodo kasneje pomagale, da bo sposoben osredotočenosti in koncentracije za učenje.

Zdenka Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., v videu našteje lastnosti, brez katerih otroci ne morejo uspeti. Po njenih besedah se mora otrok v predšolskem obdobju naučiti skrbeti zase in preko igre zadovoljevati svoje potrebe.

Otroci nimajo več občutka, da je treba biti tiho, počakati, biti potrpežljiv, da ni mogoče vsega dobiti naenkrat. Stroka je naredila napako, ko je v prvo linijo postavila otroka in njegove potrebe, ki morajo biti na vsak način zadovoljene. Niso pa razmišljali, da otrok odrašča, in da brez pozornosti in koncentracije za učenje ne bo mogel biti uspešen.

Od malega naprej moramo graditi, da otrok pospravi za sabo, pobriše, če nekaj polije, da zna pospraviti posteljo in skrbeti za svoje stvari.

V predšolskem obdobju se otrok mora naučiti skrbeti sam zase. Naučiti se mora potrpežljivosti, spoštljivosti, opravljati določene naloge in se veliko igrati. Predšolski otrok zadovolji vse svoje potrebe edino preko igre. Vedno malo karikiram in rečem staršem: »Danes je za vas igra to, da oče sestavlja lego kocke, otrok pa divja naokrog.« Otrok ne bo razvil domišljije in intelekta, če se ne bo sam igral. Prosta igra pomeni popolno vključenost.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj