Pomen pitja vode za otroke

0
2260
Pitje vode.
Pitje vode.

Če količino zaužite tekočine prilagodimo telesni teži otroka, potem naj 10 kg težek otrok zaužije 1 liter tekočine dnevno. Pitja vode ne nadomeščajte s sladkimi sokovi.

Pitje tekočine je potrebno za vzdrževanje ravnovesja v telesu. Ker imajo otroci več kot 70 % vode v svojem telesu, je potrebna posebna pazljivost, da ne pride do dehidriranosti.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča za 10 kg težkega otroka pitje enega litra vode na dan. EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Water navaja, da naj bi otroci:

  • v 2. letu zaužili 1,1 litra vode na dan,
  • stari 2-3 let 1,3 litra na dan,
  • stari 4-8 let 1,6 litra na dan.

Če količino zaužite tekočine prilagodimo telesni teži otroka, potem naj:

  • 10 kg težek otrok zaužije 1 liter tekočine dnevno;
  • 15 kg težek otrok 1,25 litra dnevno,
  • 20 kg težek otrok 1,5 litra dnevno,
  • 50 kg težek otrok pa malo več kot 2 litra tekočine dnevno.

Neustrezna pitna voda je nevarna za zdravje

Zdravstveno neustrezna pitna voda predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, zlasti za bolj ranljive skupine, med katere sodijo tudi otroci. Običajno velja pravilo, da čim mlajši so otroci tem bolj so občutljivi za okužbe s patogenimi  mikroorganizmi, ki se prenašajo preko pitne vode. Po besedah Ivanke Gale je v Sloveniji pitna voda praviloma ustrezne kakovosti na velikih vodovodih. Iz zdravstveno preventivnega vidika oziroma javnozdravstvenega vidika, so najbolj problematični:

mali vodovodi, ki oskrbujejo do 1000 prebivalcev, zaradi velikega deleža fekalne onesnaženosti, vodo je treba pred pitjem prekuhati

– in pitna voda s preseženimi koncentracijami nitratov (več kot 50 mg/l), ki je nevarna za zdravje dojenčkov, zato je pitno vodo za dojenčke in otroke treba nadomeščati, npr. z ustekleničeno vodo, oziroma iz previdnostnega principa se jo priporoča tudi nosečim in doječim materam, zaradi preprečevanja možnega vpliva na otroka (preko posteljice oziroma mleka).

Pitja vode ne nadomeščajte s sladkimi sokovi

Uživanje pitne vode je najprimernejši način nadomeščanje tekočine, ki jo izgubljamo dnevno iz organizma preko več poti, npr. z urinom, blatom, skozi kožo (znojenje), v izdihanem zraku, da preprečimo dehidracijo. Pijače, ki vsebujejo nepotrebne ali celo škodljive dodatke, lahko preobremenjujejo otroški organizem, zato se odsvetuje njihovo pitje. »Za žejo odsvetujemo otrokom tudi pitje mleka in 100 % naravnih sadnih sokov, saj vsebujejo znatne  količine ogljikovih hidratov, ki kalorično obremenijo organizem, t. i. prazne kalorije. Svetujemo pitje vode iz pipe, iz katere se voda največ toči, npr. v kuhinji,  ki si jo natočite v čist kozarec,« poudarja dr. Bregantova.

Pomen pitja vode za otroka
Pomen pitja vode za otroka

Dezinfekcija pitne vode

»Kloriranje je najpogosteje uporabljen postopek dezinfekcije pitne vode. Klor uniči bakterije in nekatere viruse, v običajno uporabljenih koncentracijah pa ne uniči parazitov. Postopek kloriranja vode traja vsaj 30 minut. Po zaključku postopka dezinfekcije mora v vodi v vodovodnem omrežju ostati nekaj prostega (preostalega) klora in sicer od 0,3 do 0,5 mg na liter, lahko pa je koncentracija tudi nižja, če glede na okoliščine upravljavec vodovoda zagotavlja stalno mikrobiološko skladnost oziroma ustreznost pitne vode,« pojasnjuje Ivanka Gale. Po stališču Svetovne zdravstvene organizacije, je smerna zdravstvena koncentracija prostega preostalega klora 5 mg na liter vode.

V Sloveniji se ne izvaja preventivno fluoriranje pitne vode (mejna vrednost za fluorid v pitni vodi je 1,5 mg/l). Evropska akademija za otroško zobozdravstvo ne svetuje fluoriranja pitne vode.

Ionizirano vodo lahko pridobimo s pomočjo t. i. ionizatorjev vode, kar pomeni naknadno dodatno obdelavo pitne vode, vendar Ivanka Gale svetuje, da naj otrok uživa pitno vodo iz vodovoda, če je ta zdravstveno ustrezna.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here