Pomen očeta v času simbioze

2869

Četudi je mama preveč odsotna v obdobju takoj po porodu, je oče tisti, ki uravna simbiotično vez in otroku daje pozitivno izkušnjo. Pomembna pa je tudi vez med mamo in očetom, na kakšen način si med sabo pomagata, biti eden drugemu v oporo. Usklajena starševska vloga pozitivno vpliva na otroka.

Tara Henigman v videu razloži, kakšna je vloga očeta v času simbioze in pojasni, da je temeljna odgovornost vsakega starša, da poskrbi zase. Pomen očeta je v mesecih po porodu prav tako zelo pomemben.

Otrok je sposoben navezati stik z več ljudmi že v zgodnjih mesecih, zato je smiselno, da se tudi oče ukvarja z otrokom. Menim, da oče lahko predstavlja vlogo blažilca. Četudi je mama preveč hladna ali vsiljiva, je oče lahko tisti, ki uravna in otroku da drugo izkušnjo, ki je lahko bolj pozitivna. Enako je lahko nekdo, ki je toliko odsoten, da še dodatno potrdi izkušnjo, da je res, da nisi viden, da nisi tam. Tako da je pomembno, na kakšen način otrok spozna očeta, na kakšen način vzpostavljata kontakt. Pomembna pa je tudi vez med mamo in očetom, na kakšen način si med sabo pomagata biti eden drugemu v oporo.

Pogosto vidimo pri starših, da so tako utrujeni, ker je naporno biti 24 ur na dan starš, da potrebujejo nekoga, ki jih nadomesti in reče: »Vzemi si uro ali dve časa, spočij se, delaj nič, samo da lahko prideš nazaj in si dovolj dober, da boš lahko normalno zrcalil otroka, da boš lahko normalno z njim.« Ko enkrat presežete svojo točko, še gre, ko pa že več mesecev greste preko sebe in ste zraven še z otrokom, niste več sposoben normalno prepoznati, ali je zdaj to, kar je otrok naredil prav, normalno. Gledate skozi sebe, skozi svojo utrujenost. Že zaradi tega ni več tistega žara. Veseli ste, da se je otrok nasmejal, vendar ste tako utrujeni, da ne morete več dati odziva na tak način, kot bi ga otrok potreboval. Takrat je odgovornost starša, da poskrbi zase.

Tara Henigman

http://www.seansa.si/

dipl. psih. znan., spec. integrativne geštalt terapije, CORP (Center za osebnostno rast in psihoterapijo)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav