Pomen glasbe, risanja in plesa na razvoj otroka

2815

Kako vpiva na razvoj otroka ples, risanje in glasba v določenem starostnem obdobju.

Risanje, petje in ples sproščajo in napolnijo s pozitivno energijo. Dobro počutje, občutek kompetence, ki ga otroci pridobivajo med ustvarjanjem (bodisi likovnim, glasbenim ali plesnim) pa pozitivno vpliva na otrokovo samopodobo.

Kakšne vrste umetnosti in kdaj?

Ples ima pozitiven vpliv na socialni, intelektualni in motorični razvoj. Ob plesu otrok uri koordinacijo, grobo motoriko, koncentracijo in slušno pozornost. Ob gibanju v prostoru se vedno bolj zaveda svojega telesa, pravita specialna in rehabilitacijska pedagoginja Mateja Cvet in inštruktoric plesnih vadb Anja Oman. Z vztrajnostjo in vajo postaja otrok vedno boljši, kar krepi njegovo samozavest. Pri glasbi je čas, ki ga namenimo poslušanju, namenjen izključno temu. Ob petju otroških pesmi, bo otrok uril slušno pozornost, slušni spomin in pridobival občutek za ritem.

0 – 12 mesecev

Glasba

Rad posluša mamino petje ter ima občutek sprejetosti in varnosti.

Dojenček uživa ob umirjenih in tihih zvokih klasične glasbe.

Risanje

Opazovanje ilustriranih otroških slikanic.

Ples

Zavedanje svojega telesa

Pomen plesa pri razvoju otroka
Pomen plesa pri razvoju otroka

12 – 24 mesecev

Glasba

Najraje imajo pesmi o vsakdanjem življenju, o živalih, avtomobilih, domačem delu, očkih, mamicah in naravi.

Risanje

Z veseljem si ogleda slike, ki jih komentira.

Ustvarjanje z otrokom: slikanje s prsti, oblikovanje gline ali plastelina, risanje –  predvsem bodo nastajale čačke. Uporablja le malo barv, lahko le eno.

Ples

Koordinacija gibov, orientacija v prostoru, navajanje na ritem.

Spoznavanje izraznega plesa in pripovedovanje zgodb s pomočjo gibanja telesa.

3 – 4 leta

Glasba

Dajte otroku možnost igranja na glasbila, ki jih lahko izdelamo doma. Ob igri z ropotuljo, otrok uri slušno pozornost za glasnost, tempo in ritem.

Risanje

Prehod iz čečkanja v simbolno stopnjo, otrok riše kar o stvari ve (avtobus vozi, sestrica se žoga).

Ples

Zapomni si prve plesne koreografije.

5 let

Glasba

Otroci pojejo in znajo pesmice na pamet.

Risanje

Ustvarjanje z različnimi materiali (vodenke, tempere). Pri risanju uporablja različne barve in slika že dokaj realistično.

Ples

Pripovedovanje in izražanje skozi ples.

V ples vključite petje.

Umetnost spodbuja razvoj možganov

Ustvarjanje, likovno izražanje, ples in petje pozitivno vplivajo na intelektualni razvoj otroka. Ob ustvarjanju je otrok kreativen, bogati besedni zaklad in leti na krilih domišljije. Ob plesu uri grobo motoriko, koordinacijo, koncentracijo in pridobiva dobro zavedanje svojega  telesa v prostoru. Ob petju prav tako bogati besedni zaklad, uri spomin in koncentracijo.

Vpliv staršev na vključenost glasbe, risanja in plesa pri otroku

Otrok naj v predšolskem obdobju riše, slika, kipari, ustvarja na različne načine, posluša in s preprostimi inštrumenti ustvarja glasbo, spontano in sproščeno pleše, se igra z lutkami, si ogleda gledališko predstavo ali obišče galerijo. Otroku samo ponudite različne materiale, izbere naj jih sam in se sam odloči kaj želi početi. Pomembno je, da se otrok z umetnostjo srečuje v prijetnem in varnem okolju, ter da odrasli sledimo otrokovim interesom. Otroku veliko pojte in berite, z njim večkrat tudi zaplešite, s tem pa bo krepil vezi s svojimi najbližjimi.

Anja Oman

http://maminamaza.si/

ustanoviteljica Mamine maze in inštruktorica plesnih vadb za nosečnice, mamice z dojenčki in predšolske otroke za plesno šolo Plesno mesto

Mateja Cvet

https://mala-sola.si/

specialna in rehabilitacijska pedagoginja in ustanoviteljica Male šole

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav