Pomembni korak pri razvoju gibanja je hoja

0
1521
Hoja.
Hoja.

Pomembni korak pri razvoju gibanja je hoja. V starosti od dvanajst do petnajst mesecev uspe večini otrok narediti prve korake, s čimer se področje njihove dejavnosti močno razširi, hkrati pa s tem možnosti raziskovanja okolice. Te nove izkušnje pomenijo v otrokovem duhovnem razvoju opazen napredek.

Razvoj gibanja lahko v večini primerov razdelimo na naslednje stopnje:

–        »aktivno« ležanje (pri 1 do 2 mesecih),

–        dviganje glave (pri 2 do 3 mesecih),

–        sedenje z oporo (pri 4 do 6 mesecih)

–        stanje z oporo ter plazenje in kobacanje (pri 7 do 11 mesecih),

–        stanje z držanjem za roko ter plazenje čez ovire (pri 12 do 13 mesecih),

–        stanje in prvi koraki (pri 13 do 15 mesecih).

Ko se otrok nauči hoditi, zelo hitro napreduje. Pri 18 mesecih večina otrok že hodi po stopnicah, pri dveh letih pa se znajo skloniti, ne da bi padli. Pri hoji postajajo vedno zanesljivejši, saj se izboljšuje tudi njihov občutek za ravnotežje. Sprva že vsaka manjša nepravilnost spravi otroka iz ravnotežja, v naslednjih mesecih pa se njegova gibalna sposobnost občutno izboljša. Tudi tu ima odločilen pomen usklajenost otrokovih vidnih zaznav in gibalnega odzivanja, saj znajo na primer že pravočasno prepoznati ovire in neravnine in jim prilagoditi korake. V tem obdobju začne otrok sam raziskovati različne kraje in območja, kar še pospeši njegov zaznavni razvoj. Otroci te starosti imajo neustavljivo energijo in z nenasitno radovednostjo osvajajo svet. Naj vas ponovno opozorimo, da so vse navedbe starosti pri opisovanju razvojnih stopenj le okvirne oporne točke.

Nekateri otroci se naučijo hoditi že pred dopolnjenim prvim letom starosti, drugi pa za to potrebujejo tudi več kot petnajst mesecev. To bi lahko zbujalo skrb samo v izjemnih primerih, saj se razvoj kasneje zelo hitro spet izenači. Le pri zelo velikih razvojnih razlikah naj se starši posvetujejo z zdravnikom, da jim bo pomagal najti vzroke. Za nekatere razvojne procese v prvih mesecih življenja – predvsem pri telesnem razvoju – mora biti otrok primerno fizično dozorel. Tako lahko samostojno dvigne glavico samo v primeru, če so njegove mišice že tako razvite, da lahko zbere dovolj moči. Preveč »pomoči« staršev lahko zato prinese več škode kot koristi. Povsem dovolj je, če starši mirno in sproščeno počakajo na ustrezen trenutek ter spremljajo otroka pri njegovem prizadevanju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here