Pomanjkanje železa pri otroku

0
3660

Pomanjkanja železa vpliva tudi na učno uspešnost in razvoj intelektualnih sposobnosti otroka. Otroci so lahko neješči in slabše razpoloženi.

Po besedah asist. dr. Simone Avčin, dr. med., je železo potrebno za normalno delovanje vseh telesnih celic. Vpliva tudi na otrokovo učno sposobnost in razpoloženje. Strokovnjakinja staršem svetuje, kako jemati železov preparat, da se bo dobro vsrkal.

Železo ni pomembno le pri nastajanju rdečih krvnih celic, ampak tudi pri normalnem delovanju vseh celic v telesu. Pomanjkanje železa in posledično slabokrvnost, je le ena izmed manifestacij pomanjkanja železa. Praviloma so otroci, pri katerih je prisotno pomanjkanje železa, neješči, morda nekoliko slabše razpoloženi,  včasih starši tudi povedo, da so nerazpoloženi, jokavi, običajno tudi trmasti.

Anemija zaradi pomanjkanja železa se načeloma kaže z znižanim številom eritrocitov, znižano vrednostjo hemoglobina ter znižanimi t. i. citarnimi indeksi. Rdeča krvna celica je manjša in vsebuje manj hemoglobina.

Vaš pediater bo otroku predpisal nadomestno zdravljenje z železovim preparatom in vas naročil na kontrolo krvne slike čez približno 1 – 3 tedne, odvisno od stopnje anemije. Če do želene stopnje porasta hemoglobina in velikosti rdeče krvne celice ne bo prišlo, vas bo napotil v hematološko ambulanto. Tam bomo ponovno pregledali krvno sliko in se odločili, ali vaš otrok potrebuje dodatne teste.

Pomembno pa je, da pomanjkanje železa ne vpliva le na rdečo krvno sliko, ampak tudi na učno sposobnost, razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, telesno kondicijo, razpoloženje, počutje, apetit in prebavo. Zato je zelo pomembno, da upoštevate navodila vašega pediatra, kako jemati železo.

Načeloma odsvetujemo jemanje železovega preparata z mlekom ali mlečnimi izdelki, saj se takrat slabše vsrkava. Železo naj bi otrok vzel z nekaj kapljicami ali požirkom tekočine, ki vsebuje vitamin C, saj se tako lažje vsrka, kot je npr. z nekaj požirki jabolčnega, pomarančnega ali limoninega soka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here