Pomanjkanje spanja

1896
Spanje.
Spanje.

Dobre spalne navade (kot so spanje vsak dan ob istem času in vedno v posteljici) so ključ do osvojitve dobrih vzorcev spanja, obstaja še več razlogov, da na začetku pri njih še ne vztrajate.

Novorojenčki imajo nereden ritem spanja. Njihov najdaljši spanec je popoldanski. Boljše razlikovanje med dnevom in nočjo se začne pojavljati pri približno dveh do treh mesecih starosti, ko bo dojenček (k sreči) začel spati dalj časa čez noč. Novorojenček se bo poleg tega ponoči večkrat zbujal zaradi hranjenja. Če ima poleg tega zvečer še kolike, je lajšanje teh težav vsekakor pomembnejše kot poudarjanje dobrih spalnih navad. Prvi meseci so za starše med najtežjimi, predvsem ker boste kronično izčrpani.

Ker dojenček nima dnevno-nočnega ritma, bo ponoči velikokrat pokonci, vi pa boste kmalu zelo utrujeni. Zavedati se morate pomembnosti svojega spanca. Privajanje na dobre spalne navade je seveda zaželeno, dokler dojenček pri tem sodeluje, ni pa ga treba siliti. Storite, karkoli je potrebno, da bo dojenček zaspal, četudi se bo ob tem navzel slabih spalnih navad. (te se lahko pozneje spremenijo v dobre, ko bo dojenček zmožen prespati vso noč.) Če torej dojenček najlaže zaspi med zibanjem, ga zibajte. Če najbolje spi v gugalniku ali avtosedežu, bo prav tako prav. Pustite mu, da spi v košari zraven vas, saj ga boste tako laže pomirili, ko bo ponoči jokal. To bo tudi olajšalo dojenje. Če ga hranite po steklenički, uporabljajte v naprej pripravljeno mleko, da bo hrana sredi noči kar se da hitro pripravljena. Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je, da ste naspani. Če boste preutrujeni, se boste slabo počutili. Poleg tega boste nerazpoloženi in boste imeli veliko manj potrpljenja do partnerja in dojenčka. Poskusite dremati čez dan, ko drema dojenček.

Medtem ko pade večino bremena nočnih hranjenj na materina ramena, posebej če dojite, lahko pomagajo tudi očetje. Oče lahko prinese dojenčka k materi za hranjenje, ga pozneje previje in ga ponovno uspava pri vsaj enem od nočnih hranjenj. Očetje se radi vključujejo v hranjenje in lahko dojenčka ponoči nahranijo s stekleničko iztisnjenega ali prilagojenega mleka, mati pa se lahko malo naspi. Ko boste dojenčka polagali spat v posteljico ali košaro, se spomnite, da je najbolj varen položaj na hrbtu, z glavo navzgor ali na boku.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav