Pomanjkanje plodovnice

0
2533

V prvem trimesečju lahko stanje privede do usodnih posledic in sproži se spontani splav.

Manjša ali pomembno majhna količina plodovnice nastane zaradi npr. prezgodnjega odpiranja materničnega vratu in posledičnega razpoka ovojev z odtekanjem, ki je redko. Tekočina (plodovnica) odteka nekaj dni ali tednov po amniocentezi.

Zakaj pride do pomenjkanja plodovnice

Vzrok je večinoma vnetje. Plodovi, ki zaostajajo v rasti in imajo v maternici slabe pogoje za rast do konca, imajo poleg premajhne teže tudi malo plodovnice, kar vodi v nepravilen razvoj pljuč. Plodovnico ocenjujemo z ultrazvočnimi preiskavami in ginekološkim pregledom ter s posebnimi testi.

Matične celice
Plodovnice

Kakšne so posledice

Premalo plodovnice v prvem trimesečju vodi v nepopravljive spremembe pljuč ter splav. V drugem trimesečju so lahko enako kot prej vzroki vnetje, prezgodnje odpiranje materničnega vratu z razpokom, invazivne preiskave. Nosečnico lahko hospitalizirajo in intenzivno nadzirajo stanje ploda. Lahko pride do prezgodnjega poroda s posledicami pri otroku, opisanimi zgoraj o prezgodnjem porodu.

V prvem trimesečju lahko stanje privede do usodnih posledic in sproži se spontani splav. Plod se lahko rodi prezgodaj za preživetje v drugem trimesečju. V tem primeru ne preživi. Pri zaostanku v rasti lahko v tretjem trimesečju zdravniki sprožijo prezgodnji porod z namenom rešiti plod.

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj