Pomanjkanje plodovnice

0
2293
Prezgodnji porod
Prezgodnji porod

V prvem trimesečju lahko stanje privede do usodnih posledic in sproži se spontani splav.

Manjša ali pomembno majhna količina plodovnice nastane zaradi npr. prezgodnjega odpiranja materničnega vratu in posledičnega razpoka ovojev z odtekanjem, ki je redko. Tekočina (plodovnica) odteka nekaj dni ali tednov po amniocentezi.

Zakaj pride do pomenjkanja plodovnice

Vzrok je večinoma vnetje. Plodovi, ki zaostajajo v rasti in imajo v maternici slabe pogoje za rast do konca, imajo poleg premajhne teže tudi malo plodovnice, kar vodi v nepravilen razvoj pljuč. Plodovnico ocenjujemo z ultrazvočnimi preiskavami in ginekološkim pregledom ter s posebnimi testi.

Kakšne so posledice

Premalo plodovnice v prvem trimesečju vodi v nepopravljive spremembe pljuč ter splav. V drugem trimesečju so lahko enako kot prej vzroki vnetje, prezgodnje odpiranje materničnega vratu z razpokom, invazivne preiskave. Nosečnico lahko hospitalizirajo in intenzivno nadzirajo stanje ploda. Lahko pride do prezgodnjega poroda s posledicami pri otroku, opisanimi zgoraj o prezgodnjem porodu.

V prvem trimesečju lahko stanje privede do usodnih posledic in sproži se spontani splav. Plod se lahko rodi prezgodaj za preživetje v drugem trimesečju. V tem primeru ne preživi. Pri zaostanku v rasti lahko v tretjem trimesečju zdravniki sprožijo prezgodnji porod z namenom rešiti plod.

Sodelujoči strokovnjaki:

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here