Pomanjkanja železa v nosečnosti

0
5414
Špinača
Špinača

Pomanjkanje železa v nosečnosti lahko privede do prezgodnjega poroda, saj nosečnice, ki jim primanjkuje železa, pogosteje rodijo prezgodaj kot ženske brez te pomanjkljivosti.

Otrok v maternici ob tem pomanjkanju raste počasneje, zanj je bolj verjetno, da bo imel nizko porodno težo, pogosto pa so takšni otroci tudi v naslednjih letih bolj občutljivi in manjši od drugih otrok. Otroci pogosto trpijo zaradi zmanjšane telesne zmogljivosti, slabega delovanja imunskega sistema in učnih motenj. Zato je treba že pred in med nosečnostjo ugotoviti, če prihaja do pomanjkanja železa in ustrezno ukrepati.

Železo je sestavina aktivnih skupin, ki prenašajo kisik in elektrone (hemoglobin, mioglobin, različni encimi). Človeško telo vsebuje 2-4 gramov železa. Pomanjkanje železa, zlasti v nosečnosti, lahko negativno vpliva na fizično zmogljivost, prav tako moti termoregulacijo. Kronično pomanjkanje železa pa vodi v anemijo, po domače v slabokrvnost. Potrebe po železu se  v nosečnosti povečajo zaradi sinteze hemoglobina in drugih proteinov, ki vsebujejo železo v materi in plodu. Za plod je potrebnih dodatnih 300 miligramov, za posteljico 50 miligramoc, ter za vaš biovolumen 450 miligramov železa.

Nosečnici zdravnik spremlja raven železa v krvi skozi celotno nosečnost, saj je njegova poraba v tem obdobju močno povečana. Volumen krvi nosečnice se v dobi pričakovanja otroka poveča kar za 40 % in potrebe po večji sintezi hemoglobina so večje. Pred zanositvijo potrebuje ženska približno 15 mg/dan, v nosečnosti se potrebe podvojijo, nekako do 30 mg dnevno.

Znaki pomanjkanja železa so utrujenost, izčrpanost, če se hitro utrudite, včasih pa prihaja tudi do povečanega izpadanja las. Z ginekologom se pogovorite o smiselnosti dodajanja železa. Železove pripravke je treba izbirati glede na stanje železa v krvi in njegovo vsebnost v določenih dopolnilih. Če boste jemale dodatke z železom, je treba opozoriti, da jih vzemite le z vodo ali sokom. Kava, različni čaji, mleko in druga živila, ki vsebujejo beljakovine, namreč preprečuje absorpcijo železa. Velik vir železa ima rdeče meso, puran, sardine jajčni rumenjak, brokoli, špinača … Tudi hrana polna vitamina C bo pomagala pri absorpciji železa.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here