Položaji pri rojevanju

0
2878
Nosečnica.
Nosečnica.

Ob porajanju izberite položaj, ki vam najbolj ustreza, da zmanjšate bolečine ob posameznem popadku.

Menjavajte položaje in izberite položaji pri rojevanju, ki vam (instinktivno) v tistem trenutku najbolj ustreza.

  1. Ležanje na hrbtu je klasičen, vendar malce neudoben položaj, saj celotna teža otroka pritiska na materino hrbtenico. Povzroča bolečine v hrbtu, zmanjša pretok krvi do otroka, lahko povzroči padec krvnega tlaka, popadki pa lahko postanejo šibkejši.
  2. Ležanje na boku: zmanjša bolečine ob popadku in pritisk na presredek. Če boste ležali na levem boku, se boste izognili pritisku maternice na glavne žile ob hrbtenici. Položaj je primeren predvsem takrat, kadar bi se med popadki radi spočili. Partner naj vas obloži z blazinami.
  3. Porod v vodi: topla voda otroku prihrani šok ob prihodu v novo okolje. Voda blaži materine bolečine, sprošča mišice, pospeši porod in zmanjša možnost raztrganin.
  4. Porod čepe, sede ali v polsedečem položaju: zaradi učinka težnosti porodnica lažje iztisne otroka, trebušne mišice in mišice maternice se razbremenijo, lažje se zadiha, ublaži bolečine v hrbtenici, popadki so krajši in učinkoviti, otrok je bolje oskrbljen s krvjo in kisikom, hitreje se poraja posteljica. Čepenje ni primerno za porodnice, pri katerih porod intenzivno napreduje, saj so popadki premočni. Čepenje je za porodnico, ki ga ni vajena naporen, zato naj ga vadi že med nosečnostjo.
  5. Porod kleče: omili bolečine v križu, saj otrokovo težo preusmeri naprej.
  6. Porod “na vseh štirih”: omili bolečine v križu, priporočljiv za tiste, ki se želijo izogniti prerezu presredka. Mogoče boste občutili potrebo po gibanju levo – desno z boki, kar je priporočljivo za potek poroda.

Vsebina: arhiv Baby book

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here