Ko je dojenček dovolj star, v vozičku sedi pokonci

0
6690

Otroka damo v voziček, ko je dovolj star, da se lahko drži v pokončnem položaju.

Oglejte si nazoren video, kjer Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) razloži in pokaže vse, kar je pomembno za pravilen položaj otroka v vozičku.

Ko je dojenček dovolj star, da ga v vozičku posedemo v pokončen položaj, je pomembno, da je ta položaj res pokončen. Otroka ne posedamo v položaj, kjer je delno nagnjen nazaj, saj v takem položaju otrok lažje spodnaša ritko ali se nagiba v eno ali drugo stran. Če otroka vsak dan dlje časa vozimo v položaju, da se nagiba v eno ali drugo stran, to za otrokov razvoj ni dobro. Ko se odločimo, da bomo dojenčka dali v pokončni položaj, naslonjalo postavimo v čim bolj pokončen položaj. Če imamo voziček, v katerem se naslonjalo ne da v popolnoma pokončen položaj, si lahko pomagamo s kakšno tršo peno ali s čim podobnim. Ta predel vozička tako, da pride zgoraj širše, spodaj ožje in lahko otrok, ko mu damo to za hrbet, še vedno sedi v pokončnem položaju. Ko opazimo, da se otrok utrudi in ne more več vzdrževati pokončnega položaja, ga čisto poležemo.

Ko otrok zraste in njegova kolena pridejo do pregiba vozička, je pomembno, da naslonjalo za noge spustimo. Če je otrok dovolj velik in ga še vedno vozimo v položaju z dvignjenim naslonjalom za noge, to ni več pravilen položaj za sedenje, saj mora noge spustiti dol in stopala nasloniti na poličko. Boljši od trikolesnih vozičkov so štirikolesni vozički, ker so bolj stabilni. Najbolj pomembno pri vozičku pa je, da se naslonjalo dvigne do 90 stopinj in se tudi čisto spusti. Na tak način otrok lažje sedi v vozičku, je bolj stabilen in lažje vzdržuje ravnotežje.

In zakaj je pomembno, da je položaj otroka v vozičku čisto pokončen? Če otroka posedimo tako, da je njegov položaj pravokotno na sedišče, sila teže pritiska na medenico. Od tam, kjer je najvišja sila teže, se najlažje vzravnamo, zato se otrok tako lažje vzravna in aktivno sedi v vozičku. Prav tako je pomembno, da otroka v vozičku ne omejujemo preveč z raznimi pasovi in ga ne privezujemo čez roke. Čvrsto ga pripnemo okoli medenice in če je še vedno dovolj prostora od vozička do otrokove medenice, lahko to dodatno založimo z zvitimi plenicami ali brisačami, da zapolnimo prostor med vozičkom in otrokovo medenico. To storimo na obeh straneh in tako pripomoremo k bolj stabilni medenici. Pomembno je, da je prostor med delom, kjer je zašit pas in otrokovo medenico čim manjši. Idealno je, da pas pride direktno med otrokovimi nogami do medenice. Če to ni mogoče, lahko založimo s plenico ali brisačo tudi del med otrokovo medenico in tem pasom oziroma delom, kjer je prišit. Na ta način preprečimo otroku, da bi spodnašal medenico. Na ta način otroku omogočimo kvalitetno sedenje.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj