Poletna gripa

0
975
Punčka pije
Punčka pije

Počitnice so, zunaj je lepo vreme, bili ste na bazenu ali na morju rezultat pa je, da ima vaš otrok vneto grlo, izcedek iz nosu, kašelj in vročino – in to sredi poletja. Takšno poletno gripo povzročajo virusi prehlada, okužba pa poteka prek okuženih kapljic, kašlja ali kihanja ali prek stika z okuženimi predmeti. Priložnosti je veliko – v vrtcu, na otroškem igrišču, v kampu. In seveda tudi na počitnicah, saj obstaja veliko različnih virusov. Še posebej na počitnicah v tujini je tveganje za okužbo povečano, saj so tam prisotni virusi, ki niso seznanjeni z imunskim sistemom vašega otroka. Če potujete z vašim otrokom, bi morali vedno imeti s sabo komplet prve pomoči. Ta naj vsebuje zdravila proti zvišani telesni temperaturi in bolečinam, antiseptične obveze, termometer, zdravila proti driski in kreme za pike insektov.

Vse, kar slabi imunski sistem vašega otroka, daje prednost prehladu:

  • Daljše bivanje na soncu, saj UV sevanje slabi imunski sistem.
  • Obilno znojenje in neustrezen vnos tekočine, zaradi česa je telo bolj dovzetno za viruse.
  • Močna nihanja temperature in hipotermija, prekomerno potenje in nenadna hlajenja v bazenu ali na morju: sluznica je v hladni vodi manj založena s krvjo, zato je bolj dovzetna za okužbe.
  • Klimatska naprava v hotelu in v sobi: hladen zrak suši sluznice v nosu in žrelu. To slabi imunski sistem otrok in odraslih.
  • Drugačna hrana, pekoče začimbe ali prebavne motnje tudi oslabijo imunski sistem

607558_77615241

Otrok naj veliko pije (najboljši so mineralna voda, sadni čaj ali mlačna voda, ki nadomestijo pomanjkanje tekočine). Pomembna sta počitek in spanje, domača sredstva, kot so hladni obkladki in mogoče žajbljev čaj. Antibiotiki niso primerni, ker poletno gripo povzročajo virusi. Povišano telesno temperaturo in bolečine je nejbolje zdraviti z zdravili, ki vsebujejo ibuprofen. Na splošno poletna gripa mine po enem tednu. V redkih primerih pride po poletni gripi do sekundarne bolezni, kot je vnetje žrela, vnetje srednjega ušesa, redko celo pljučnica. Zato bi morali poiskati zdravniško pomoč, če se pokažejo naslednji simptomi: nenadna visoka telesna temperatura (nad 39 ° C), hud glavobol ali bolečine v ušesu, hude bolečine v grlu in težave pri požiranju, rumena ali krvava sluz, hud kašelj ali težko dihanje, slabo počutje ali če se simptomi po treh dneh še vedno ne izboljšajo.

Poletno gripo lahko preprečimo z ustrezno hidracijo, sploh med potovanjem, z ne predolgim bivanjem na soncu, s tem, da čim prej preoblečemo mokra oblačila, z ustrezno higieno in klimo nastavljeno na normalno sobno temperaturo ter ne predolgim zadrževanjem v klimatiziranih prostorih.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here