Pohvala, nagrada ali podkupovanje

0
1529

Pri uporabi pohvale moramo biti predvidni, nagrada pa ni nujno, da je vedno v materialni obliki - lahko je to objem ali pa doživetje.

Otroku zelo veliko pomeni objem, iskrena zahvala, celo izraz veselja na starševskem obrazu in besedna pohvala. Otrok bo vesel vaše pohvale, vendar moramo biti pazljivi pri uporabi pohvale, ki naj bo primerna težavnosti, več o pohvalah, nagradah in podkupovanju nam je povedala Lea Beznik, univ. dipl. psih. v videu.

Otroška igra
Otroška igra

Če otrok naredi nekaj zlahka, moramo paziti, kakšna je pohvala, če naredi nekaj zmerno težkega, je tudi pohvala zmerna, če pa naredi nekaj izjemno težkega, pa mora biti tudi pohvala temu primerna. Če otrok naredi nekaj lahkega, na primer spije kozarec mleka, mi pa se veselimo in ga hvalimo, se moramo vprašati, kako bomo pohvalili risbico, ki jo bo prinesel iz vrtca in bo res nekaj posebnega. Iz tega razloga je potrebno pri pohvalah paziti, da niso vse enake, ampak da so prilagojene temu, kakšna je bila težavnost narejene naloge. Otroku je najpomembnejše to, da začuti, da sta njegova starša vesela in zadovoljna, ker je nekaj naredil dobro. Najbolje je, če materialne nagrade napovemo. Otroku na primer rečemo, da bosta najprej pospravila igrače, potem pa šla na igrišče, kar je njegova nagrada. Otroka pa lahko z nagrado tudi presenetimo (»Ker si tako lepo pospravil, greva na igrišče.«). O podkupovanju pa govorimo takrat, ko otroku ponudimo nekaj, kar mu je prijetno, kadar želimo, da bi naredil nekaj, v kar ga že dlje časa prepričujemo (»Če boš pospravil, greva na igrišče.«).

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj