Pogovor o TV-vsebinah veliko pove o otroku

0
409

TV-vsebine zahtevajo temeljit pogovor s starši, saj to veliko pove o otroku samem – o njegovem doživljanju, strahovih, odzivih ipd.

Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., v videu pojasni, da se skozi pogovor o TV-vsebinah veliko naučimo tudi o doživljanju otroka samega. Pogovor o agresivnih risankah bo otroku pomagal, da bo prepoznal, da je takšen način komunikacije v življenju napačen bo TV-vsebine pravilno gledal.

Pomembno je, da se starši pogovorijo o TV-vsebinah, da preprečijo, da bi si otrok vsebine napačno razlagal, da vidijo, kako je on to dojel, kako je v svoji glavi sestavil med sabo, da ga lahko usmerijo. Pogovor z otrokom pa je dragocen tudi za nas. Otrok »pade« v vsebine, njemu je to resnično in ko o njih govori, govori skozi sebe. Marsikaj lahko zvemo o njem, kaj je doživel, kaj misli, da je prav, kaj bi naredil v podobni situaciji in včasih določene stvari kar malo osupnejo.

Velikokrat pravijo, da skozi agresivne risanke otroci postanejo agresivni. Ta povezava ni tako enoznačna. Seveda, če otrok gleda agresivne vsebine vsak dan tri ure, če nima ob sebi nikogar, ki bi mu rekel, da tak način komunikacije ni ustrezen ali pa ima način ravnanja znotraj družinskih odnosov tak, da je reševanje konfliktov na bolj agresiven način, otrok dobi občutek, da je to ustrezen način komunikacije. Tako se obnaša tudi v vrtcu in vzgojiteljice mu šele tam povedo, da to ni v redu. Vse je treba gledati v širšem kontekstu. Predšolski otroci tudi težko ločijo fikcijo od realnosti in težko vzpostavijo distanco, kaj je res in kaj ne. Stvari, ki se dogajajo vzamejo zares in če se zelo vživijo v to in se jim zdi »frajersko«, da se odriva, preriva, tepe. Pomembno je, da ima vodiča, ki mu pove, da to ni način, ki v vsakodnevnem življenju deluje.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here