Pogostost, trajanje in načini dojenja

0
2993

Z novorojenčkom boste našle svoj ritem dojenja, zato ni dorečeno, kolikokrat na dan je hranjenje potrebno. Običajno pa na začetku dojimo pogosteje.

Na začetku dojimo pogosteje, ker še nimamo dovolj mleka, in ker naš otrok še nima takšnih sposobnosti sesanja, njegov želodček je še majhne. Kasneje, ko postanejo dojke prava mlekarna, ko se otrok usposobi za dojenje in ko si z otrokom ustvarita lastni ritem, so razmiki med dojenji ponavadi daljši.

Kolikokrat na dan  naj bi mama dojila?

Ja, odgovora na vaše vprašanje ni. Ubistvu gre tako, da je tukaj ponudba in povpraševanje. Nekako se to s časoma izravna. Na začetku mora mamica dojiti bolj pogosto. Potem, ko otrok zraste, se mu kapaciteta želodčka poveča, že lahko sprejme več in takrat se vzpostavi ritem. Začeten napor se potem obrestuje.

Do katerega meseca priporočate dojenje?

Jaz bi rekla tako, eno leto dojenja je idealno, dlje pa ne, ker novejše raziskave kažejo na to, da daljšanje in trajanje dojenja, da gre za prehod težkih kovin iz materinega telesa v otroka in top je dokazano. Posebej je odsvetovano daljše dojenje pri starejših mamah, ker je že bila možnost, da so se nakopičile te težke kovine v telesu. Je pa to zelo individualno.

Poznamo več položajev dojenja, je kateri najboljši?

Dojenje
Dojenje

Tudi tukaj ni enega enovitega odgovora. Dojenje je delo za mlado mamico, dolgo traja, veliko ćasa mora posvetiti v dojenje, zato je priporočljivo, da si zbere pravo lego, pa naj si bodi to leže ali sede, tisto kar ji najbolj odgovarja.

Sodelujoči strokovnjaki:

prim. doc. Irena Grmek Košnik

http://www.zzv-kr.si/

dr. med., spec. klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja, direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here