Počitnice z majhnimi otroki na Jadranu

0
1194
Dopust z majhnimi otroki
Dopust z majhnimi otroki

Destinacija za počitnice z majhnimi otroki je prilagojena okusu staršev in če se boste dobro počitili, bodo to občutili tudi malčki.

Tickless

PRAVILO ŠT. 1: Destinacija po okusu staršev

Kam na počitnice z majhnimi otroki? Če se starš dobro in zadovoljno počuti, bo to zadovoljstvo podzavestno prenesel na otroka, zato naj bo izbira destinacije prilagojena okusu staršev. Samo dejstvo, ali se na morje odpeljete na otok Krk ali v Dubrovnik, za otroka nima tolikšnega pomena. Otrok bo srečen, kjerkoli bo. Zato nima smisla, da družina rine na dolgo pot do Dubrovnika, če nihče od staršev ne vozi rad daleč in če ste potem samo nervozni, preutrujeni in napeti. Če pa ste avanturistično razpoloženi in si želite poleg počitka na dopustu videti tudi druge kraje, spoznati kaj novega, obiskati del morja, kjer še nikoli niste bili, potem se nima smisla omejevati samo na bližnjo Istro. Takrat je izbira oddaljenega otoka, ki si ga že od nekdaj želite obiskati, odlična poteza.

PRAVILO ŠT. 2: Kako naj se dopusta veselijo tudi otroci?

Dopust z majhnimi otroki
Dopust z majhnimi otroki

Ko je destinacija enkrat izbrana, naj se začnejo priprave na dopust tako, da starši eno soboto vzamejo otroka v naročje ter mu pokažejo nekaj slik okolice, narave, galebov, rib in mu razložijo, kaj vse bodo skupaj počeli, ko bodo na morju. Tako se bo v otroku ustvarilo veselo pričakovanje. Prav tako naj otroku razložijo, da se je treba do vseh teh ribic in dreves peljati kar nekaj časa, zato bodo lahko en ves dan preživeli v avtu, vmes pa bo čas za piknik, za igro v avtomobilu (navdušite jih za igro, glede na starost otroka, da mora otrok našteti vsaj 10 rdečih avtomobilov na poti ali videti vsaj 5 ptic na parkiriščih ali zapeti vsaj 3 pesmice v avtu ali kombinacija vsega). Otroka tako navdušite, da se bo veselil dneva, ko se bo začela avantura z avtom. Tako, kot si vi predstavljate začetek dopusta, točno tako bo začetek dopusta doživel otrok. Če razmišljate: »Joj, ta gneča, pa dolga vožnja, kako se mi to ne da!«, bo tudi otrok ves naveličan, tečen in razdražljiv.

PRAVILO ŠT. 3: Apartma, hotel ali kamp?

Dopust z majhnim otrokom je najbolj sproščen, če letujete v apartmaju. Hotelska soba je neprimerna, saj otrok popoldne potrebuje spanec, vi pa ste priklenjeni na hotelsko sobo in praktično ne morete početi ničesar. Prav tako ustaljene hotelske ure obedov največkrat ne odgovarjajo urniku otroka. V apartmaju pa vse teče tako, kot odgovarja vam. Vse več družin si želi lokalno pridelane hrane, ki jo lahko kupijo na tržnici, sveže pripravljenih obrokov in svobode, da sami izbirajo, kdaj in kaj bodo jedli. Kampiranje pa je primerno za družine, ki so navajene narave, življenja v šotoru (četudi je to le na domačem vrtu), jih ne moti oddaljenost stranišč in tušev od šotora. Prednosti takšne oblike dopustovanja so nedvomno neposreden stik z naravo in pristnejši odnos družinskih članov, je pa vseeno lahko oteževalna okoliščina za starše, ki si želijo miru in počitka, predvsem pa enakega oz. večjega udobja na dopustu kot doma.

PRAVILO ŠT. 4: Ko smo na morju …

S tem, ko boste otroku vnaprej razložili, kaj vse se bo dogajalo na dopustu, boste tudi pri sebi izdelali nek okvirni načrt, kaj boste počeli. Sledite svojim občutkom, kaj vam na morju najbolj odgovarja početi in ne, kaj se na morju »ponavadi dela«. Ne rinite za vsako ceno dvakrat na dan na plažo, če vam ni do tega. Če vam bolj ustreza, preživite dopoldne ali celo popoldne na terasi, medtem ko otroci rišejo ali barvajo pobarvanko. Prinesite si kakšne pripomočke iz narave (liste, školjke, kamenčke) in iz tega materiala ustvarite novo igro, ki naj ima nek nauk. Tako se boste obenem družili z otroki, jih nekaj novega naučili in še zabavali se boste, tako otroci kot vi.

PRAVILO ŠT. 5: Ne delajte te napake …

… da se na morje vozite ponoči. Prav nič na boljšem ne boste. Večina ljudi se na morje odpravi v stresu. Vožnja je zato še dodatno naporna, težka in neprijetna. Na morje sicer prispejo že v dopoldanskih urah (kar pa ne pomeni veliko, saj v apartma ali hotel tako ali tako po navadi ne morejo pred 14. uro), vendar so ves dan utrujeni in po navadi popoldne potrebujejo vsaj en krajši spanec. Tak začetek dopusta nikakor ne more biti lep in sproščujoč. Če pa se na pot odpravite spočiti in naspani, se lahko med potjo šalite, veselo pojete, se smejite z otroki, z veseljem načrtujete postanke in piknike ob cesti, se ukvarjate z otroki, na morje pa prispete popoldne ter tako izkoristite ta dan še za kratko kopanje. Vozite takrat, ko je narava predvidela, da smo budni.

Ne pozabite: otrokom bo lepo, če bo staršem lepo. Zato iščite destinacije in tip dopusta, ki vam odgovarjajo. Nato pa imate vse možnosti, da ustvarite čim več smejočih počitniških doživetij s svojo boljšo polovico in otroki, kot na primer: najemite majhen ribiški čolniček in z njim raziskujte okoliške plaže in nedotaknjene zalivčke, obiščite vsaj eno naravno znamenitost tega kraja, preizkusite kak nov šport, poklepetajte s sosedi v apartmaju, poslušajte glasbo te regije oz. pojdite na kak glasbeni/gledališki dogodek, ustvarjajte spomine iz kamenčkov.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here