Po 36. tednu nosečnosti na pregled vsak teden

0
13051

Na koncu nosečnosti se lahko pojavijo še kakšne težave, zato je potrebno bolj pogosti spremljati nosečnosti.

Oglejte si video z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Na koncu nosečnosti se lahko pokaže gestoza, preeklampsija, ki pa takrat niso nevarne, ker je plod takrat že zrel in porod lahko že sprožijo, saj to ne pomeni, da bi bil porod prezgoden. Preeklampsija se kaže v visokem pritisku, pa opazen je tudi v urinu, ženska se običajno tudi slabše počuti, zaradi zvišanega krvnega pritiska ima tudi glavobole, lahko ji je slabo, bruha, je zelo utrujena, lahko zelo hitro uteče v obraz, postane polna.

Na takšne znake je potrebno žensko opozoriti na koncu nosečnosti, naprimer tudi na tiščanje v žlički, na nenadno slabost, bruhanje, ki ni povezano s čim drugim, hitro pridobivanje telesne teže, ščemenje v glavi, motnje vida. To je predvsem pomembno, da smo pozorni pri nosečnostih, ki so preeklampsijo imele že v preteklosti, ali pa je cello prišlo do emkleptičnega napada. To se lahko zgodi zelo na hitro, danes morda še ni nobenih znakov, jih skoraj ne opazimo, naslednji dan pa že lahko pride do napada. Vsega tega pač ne moremo preprečiti, vendar pa bolj kot nosečnico spremljamo, manjše so možnosti, da bi do kaj takšnega lahko prišlo oziroma lahko napad preprečimo.

 

Če otrok zelo lepo brca, nam sploh pred 40. tednom ni potrebno posneti ctgja, lahko pa ga predvsem da ima ženska boljši občutek, ponavadi v 38. ali 39. tednu. Na CTGju snemamo plodov srčni utrip in zraven napetost trebušne stene, torej posredno maternice in tako vidimo, če je že kaj podatkov, ali je plodov srčni utrip primerno razgiban, da je otrok zdrav in reagira na zunanje dejavnike, da ima višji srčni utrip ko brca in nižji, ko spi in se tako spremlja stanje ploda do konca.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here