Plodovnica popolnoma obdaja plod

0
4293
Popek
Popek

Plodovnica obdaja plod, v celoti pa se zamenja vsake tri ure.

Plodovnica je bistra, vodena tekočina, ki obdaja plod v maternici. Plodovnica popolnoma obdaja plod že v četrtem tednu nosečnosti. Plod ščiti kot neke vrste blazina pred udarci in temperaturnimi nihanji, omogoča pa mu tudi lažje gibanje. Pomembno vlogo ima tudi pri porodu.

Sprva jo sestavlja predvsem voda. Po prvih 10 tednih pa vsebuje še sladkorje, ogljikove hidrate, beljakovine, kalij, natrij, elemente v sledovih, lipide, fosfolipide in sečnino. Plodovnica se v celoti zamenja vsake tri ure. Od petega meseca nosečnosti dalje nerojeni otrok popije približno 400 mililitrov plodovnice dnevno.

Težave matere ali dojenčka v času nosečnosti lahko prepoznamo po plodovnici, oziroma njeni barvi. Zelenkast odtenek lahko plodovnica na primer dobi, ko je nosečnica že čez rok, otrok pa je v plodovnico že izločil svoje prvo blato. Rjava plodovnica lahko kaže na nezdružljivost krvnih skupin. Pomembna ni le barva, temveč tudi količina plodovnice.

Od desetega tedna nosečnosti zarodek plava v približno 30 ml plodovnice. Ta količina se v 20. tednu poveča na 400 ml in do 36. tedna še na 1000 do 2000 mililitrov. Po ultrazvočnih meritvah pri specializiranih ginekologih se lahko določi indeks plodovnice – normalna vrednost je 8-18 centimetrov. Stanje, ko je plodovnice premalo, imenujemo oligohidramnij, če pa je je preveč, to imenujemo polihidramnij.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj