Kako izračunam plodne dneve

36217
Plodni dnevi
Plodni dnevi

Če želite povečati možnosti za zanositev, morate vedeti, kdaj so vaši plodni dnevi. Če želite zanositi, izračunajte kdaj nastopi ovulacija.

Obstaja več načinov, kako izračunati ovulacijo in so naši plodni dnevi. Zanositev je možna le nekaj dni v mesecu, saj je jajčece zrelo le enkrat v ciklu. Jajčece je živo en dan, preden odmre, spermiji pa preživijo približno tri dni. Najboljši čas za oploditev približno dva dni pred ovulacijo in dan po tem. Ampak, ker je včasih lahko tako zapleteno izračunati dan ovulacije velja naslednje: pri 28-dnevnem ciklu je najboljši čas za spočetje med 9. in 16. dnevom cikla. Če imate spolne odnose vsaj na tri dni, boste lahko »ujeli« plodne dni brez izračunavanja. Da bi bolje razumeli svoj cikel, bodite pozorni na lastno telo. Ko pride do ovulacije, boste morda občutili manjše spremembe. O sredini cikla govorimo, ko je od prvega dne zadnje menstruacije minilo okoli 2 tedna.

Vodite koledar plodnosti 

Ženski ciklus lahko razdelimo v dve fazi:

  • Prva faza: prvi dan krvavitve do ovulacije
  • Druga faza: po ovulaciji do prvega dneva krvavitve

Prva faza se razlikuje od ženske do ženske, druga pa pri večini žensk traja 14 dni. Če veste, kakšna je dolžina vašega cikla, lahko sedaj izračunate, kdaj bo prišlo do naslednje ovulacije – to je približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo.

Primer: če cikel traja 30 dni, bo do ovulacije verjetno prišlo na 16. dan ciklusa. Pri ženskah, ki imajo nereden cikel, se ta metoda ne priporoča.

Merjenje bazalne telesne temperature

V obdobju enega meseca ali več si vsak dan merite telesno temperaturo z digitalnim termometrom in natančno. Vedno jo merite ob istem času in na istem delu telesa, kar zmanjša nepravilnosti. Merite jo zjutraj, ko še niste bili fizično aktivni, saj lahko fizična aktivnost da lažne podatke. V prvem delu ciklusa je temperatura nižja (npr. 36,5), potem pa pade in naslednji dan poskoči čez povprečje (npr. na 36,9). Nato je temperatura stabilna do nastopa menstruacije. Ta metoda ne spada med najbolj zanesljive, saj ovulacijo nakaže šele takrat, ko je ta že bila. Vendar pa tako dobro spoznate svoje telo in potem že bolje veste, kdaj bo nastopila ovulacija.

Opazujte izcedek oziroma sluz

Med ciklom se izcedek, ki ga izloča maternični vrat, spremeni. Po menstruaciji je vagina precej suha, sluzi je malo. Pred ovulacijo je sluzi več, je bolj tekoča in pregledna. Približno dva dni pred ovulacijo pa sluz postane tudi bolj fleksibilna in je podobna surovemu jajčnemu beljaku. V tem času ste zelo rodovitni. Vodena sluz pospešuje transport sperme skozi maternični vrat. Zavedati pa se morate, da lahko traja tudi do dva dni, da sluz iz materničnega vratu pride v nožnico, zato je ta metoda netočna.

Ovulacijski test

Ta je primeren predvsem za ženske, ki imajo nereden cikel. Kupite ga lahko v lekarni ali drogeriji.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav