Ples mamice in dojenčka, ples račke

Ples z otrokom blagodejno vpliva tako na mamico, kot na otroka. Ritem, ravnotežje, glasba, smeh ustvarjajo nove povezave v razvijajočih se možganih.

739

Z Brinom, mojim prvorojencem sem veliko preplesala, ko je bil ta še v trebuščku. Takrat sem še vodila Zumbo. Z Niko Luno pa več poplesujeva takole pred ogledalom. Ne glede na to koliko je deklica utrujena in lačna, jo ples vedno spravi do smeha in dobre volje.

Takšne aktivnosti kot so ples, glasba, ogledalo so zelo koristne, tako za mamico, kot dojenčka. Le za dobro držo obeh je treba poskrbeti. Ritem, ravnotežje, glasba, smeh, zrcalna podoba in obrazna mimika. Vse to ustvarja nove in nove povezave v razvijajočih se možganih. Mimogrede, ali veste, da petje tudi krepi mišice medeničnega dna?
Ponavadi se tudi slečeva in vzpostaviva dotik koža s kožo. To je zelo pomembna senzorična izkušnja za dojenčka. S tem se tudi ustvarjajo nove poti in avtoceste do možganov.
Tudi ko bo že večja in bo hodila ter tekala naokoli, jo bom vzpodbujala k plesnim aktivnostim. Te krepijo telesno jedro in ustvarjajo dobro koordinacijo za človeško telo. To pa ne krepi možganov le na način, da se znamo dobro gibati, ampak krepi tudi vse ostale kognitivne sposobnosti.
Tehnično gledano deklico držim pod koleni oz. pod stegenci, tako da medenička lebdi v zraku. Tako da ne gre za klasično sedenje, ampak za neke vrste držanje v naročju.