Planina Lipanca

0
868
Planina Lipanca
Planina Lipanca

Lipanca je prijetna planina nad Pokljuko, na kateri stoji Blejska koča in je čudovit izlet za družine z malimi otroki.

Tickless

Planina Lipanca je poraščena s planinskimi pašniki, ki so kot nalašč za sproščeno otroško igro in raziskovanje ob uri hoje po nezahtevnem terenu skozi smrekov gozd. S planine boste imeli lep razgled na pokljuške gozdove in bohinjske gore.

Koča je odprta skozi celo leto, kar ji daje še poseben čar tudi pozimi, od tu ne boste odšli ne lačni, ne žejni. Lahko pa je tudi kot izhodišče za vrhove naokoli. Planina je čudovita v vseh letnih časih. Pozimi lahka tura, lepo dostopna.

Spomladi odeta v najrazličnejše cvetje, poleti zatočišče pred vročino. Jeseni  pa vas na poti do same koče spremljajo v jesenske barve.

Debela_pec-Okroglez-Brda-6-1-2013-foto_ZM_76«Otrokom že krajši pohod po bližnjem, z gozdom poraslim hribom predstavlja izziv. Tam si bodo nabrali prvih izkušenj s hojo v navkreber, z zavezovanjem gojzarjev ter z malico, ki je vsekakor najlepši in najbolj pričakovani del izleta. Med izletom se ustavimo ob mravljišču, podrtem drevju, bodimo pozorni na gozdne živali (močerade, srnjad …), oglejmo si razgled, na vrhu lahko preberemo tudi kakšno pravljico ali še bolje, lokalno ljudsko pripovedko.

Predvsem pa je pomembno, da si vzamemo čas in da vemo, da gremo mi z otroki v gore in ne otroci z nami.« Matej Ogorevc, načelnik Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.

Pesmica za na pot

Na planincah luštno biti

Na planincah luštno biti,
tam je dosti mleka piti.
Pastir pa prav: juhe, juhe!
na planincah luštno je.

Na planincah sonce sije,
ko dolince še megla krije.
Pastir pa prav: juhe, juhe!
na planincah luštno je.

Pastirica kravce pase,
ona ima svoje špase.
Pastir pa prav: juhe, juhe!
na planincah luštno je.

Pastirica žgance kuha,
v lonc ji pade črna muha.
Patirc pa prav: juhe, juhe!
take žgance sama jej!

Opis poti

Z Bleda se vozite po lokalni asfaltni cesti na Pokljuko do Mrzlega studenca, potem po gozdni cesti čez Kranjsko dolino do konca ceste v Medvedovi konti, od koder je do koče 30 min.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here