Pitna voda

0
1569
Pitna voda

Ali je voda, ki jo pijete doma, res čista? So v hiši stare bakrene ali svinčene vodovodne cevi, kaj pa nitrati?

Voda iz vodovoda

Da bi bilo okolje vašega otroka čim bolj zdravo, morate vedeti, kje so lahko strupi in kako učinkujejo. Pitna voda  ni vsaka! Tako je na primer voda iz vodovoda danes kar kakovostna. Vendar lahko kljub temu vsebuje škodljive snovi, kajti vodovodne cevi so v starejših zgradbah pogosto bakrene ali svinčene. Ko voda teče po njih, se sproščajo drobni delci bakra ali svinca. Če jih zaužijemo s pitno vodo, lahko povzročijo poškodbe jeter, ki so zlasti za dojenčke smrtno nevarne.

Če živite v starejši hiši, je najbolje, da lastnika povprašate, iz kakšnega materiala so cevi. Če so bakrene ali svinčene, pitne vode nikakor ne uporabljajte za svojega dojenčka. Zelo obremenjen je zlasti prvi »obrok« vodovodne vode zjutraj, kajti ponoči je voda stala v cevnem sistemu in prevzela še posebej veliko škodljivih snovi.

Nitrati v vodi

Naslednji veliki problem so nitrati v pitni vodi. Če polja preveč gnojijo, ponikne preostanek gnojil v podtalnico in tako prehaja tudi v pitno vodo. V prebavnem traktu bakterije zaužite nitrate pretvarjajo v nitrite. Ta snov zmanjšuje prenos kisika v krvi. To je zlasti nevarno za dojenčke: njihovo telo še ne tvori encimov, ki bi nasprotovali blokadi kisika, ki jo povzročajo nitriti, kot je to pri odraslih. Pri pristojni ustanovi lahko zaprosite za analizo pitne vode. Najvišja dovoljena vsebnost nitratov v pitni vodi je 90 mikrogramov na liter. Prehrana za dojenčke mora biti nujno povsem brez nitratov.

Za izboljšanje pitne vode danes uporabljajo vodne filtre. Če se ne uporabljajo pravilno, se lahko v vodi čezmerno razmnožijo klice in bakterije. S škodljivimi snovmi, zlasti z bakrom, so lahko obremenjeni nekateri sokovi za dojenčke, ki so na voljo v trgovinah. Pazite, da je sestava soka preverjena, in kupujte samo izdelke ekološke pridelave.

Živa voda

Vedno bolj je priljubljena živa voda oziroma voda, ki je brez vseh umazanij in kemičnih strupov. Takšna voda ima kazalec količine vodika pod 28, ki je mejna vrednost; namreč nad to stopnjo ima voda večjo vsebnost kisika kar pomeni večjo oksidiranost, pod to vrednostjo pa ima več vodika, kar povzroči, da se telo obnavlja, saj se voda lažje absorbira skozi celične membrane in pomaga pri predelavi energije v celici. Poleg tega pa je takšna voda nevtralne kislosti, kar pomeni, da znižuje kislost v našem telesu in ohranja nevtralni pH našega telesa, ki ima vrednost 7. Takšno vodo lahko pridobite z ionizatorjem vode, ki ima sposobnost spremeniti navadno pitno vodo v antioksidant. Tako pridobimo živo vodo, kakršna je v živih organizmih. Po svojih lastnostih se bistveno razlikuje od voda v naših potokih, rekah, jezerih in morjih. Vhodna voda se v ionizatorju najprej očisti v kakovostnem filtru, v elektrolitskem filtru pa se loči na kislo in bazično vodo.

Nekaj pozitivnih učinkov ionizirane vode na zdravje:

  • razstruplja telo,
  • pomaga pri osteoporozi oziroma jo lahko zavira,
  • znižuje nivo sladkorja v krvi,
  • pomaga pri prebavnih motnjah in čisti prebavila,
  • blaži kardivaskularne težave,
  • pomaga pri dermatoloških težavah,
  • regulira krvni tlak itd.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here