Pitje tekočin pri vaših malčkih med 1. in 6. letom

107
Pitje tekočin v otroštvu

Otrokom za žejo ponudite vodo, nesladkan čaj (ki naj ne vsebuje janeža) ali nesladkano limonado. Tudi zadostno pitje tekočin pri malčkih zahteva pozornost. Med pijačami na njegovem jedilniku pa naj ne bo sladkih in gaziranih pijač.

Omejite vnos prostih sladkorjev s pitjem tekočin

Sladke pijače so vir prostih sladkorjev, ki predstavljajo tveganje za čezmerno telesno maso in debelost, zobno gnilobo, povišano vrednost krvnega sladkorja na tešče, povišan krvni tlak, povišane krvne lipide, srčno-žilne bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšanje kostne gostote ipd. Poleg tega takšne pijače pri majhnih otrocih še dodatno stimulirajo željo po sladkem tudi kasneje v življenju.

Otroku od samega začetka uvajanja goste hrane (pri izključnemu dojenju otrok ne potrebuje dodatne tekočine) za žejo ponujajte predvsem vodo in nesladkan čaj (ki ne vsebuje janeža). V primeru povečanih potreb (telesna dejavnost, vroči poletni dnevi) pa lahko otroku ponudite razredčene sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove.

Zabavne pijače

Lahko tudi predstavite pijačo na bolj zanimiv in zabaven način. V vodo dodate sveže ali zamrznjeno sadje (npr. lahko tudi v obliki prikupnih »ledenih kock«) in zelišča ali pa naredite domači ledeni čaj brez sladkorja.

Otrok se bo prej ali slej spoznal s sladkimi in gaziranimi pijačami. Takšnih pijač otroku ne prepovedujte. Ker bodo v tem primeru še slajše in bo otrok še z večjim veseljem posegel po njih. Ampak otroku pojasnite (njegovi starosti primerno), zakaj je pomembno pitje vode in privzgojite željo po pitju primernih tekočin.

doc. dr. Evgen Benedik

https://www.kclj.si

univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, član Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenija

asist. Neža Lipovec, mag. inž. preh. (UN)

https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/pediatricna_klinika/sluzba_za_dietoterapijo_in_bolnisko_prehrano

klinična dietetičarka, Služba za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Kaja Kranjc

asist. Kaja Kranjc, mag. inž. preh. (UN)

Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav