Piki insektov

0
574
Piki insektov
Piki insektov

Pik ali ugriz insekta je tako za odraslega kot za otroka res neprijeten, vendar večinoma nenevaren.

Pik je neprijeten; koža na mestu pika takoj oteče, postane rdeča in srbi. Če se otrok na strup insekta odzove z alergijsko reakcijo, lahko pride do resnih zapletov. Pojavijo se lahko slabost, bruhanje, vrtoglavica in izpuščaji ali pa pride do kolapsa krvnega obtoka.

Pik v notranjost ust ali v žrelu lahko pripelje do nujnega stanja. Sluznica dihalnih poti in jezika oteče, kar povzroči zoženje dihalnih poti. Posebej nevaren je pik globoko v žrelu ali v predelu grla. Pri težkem dihanju mora otrok takoj v zdravniško oskrbo. Najbolje storite, le ga takoj peljete v bolnišnico. Pri zastoju dihanja mu morate nemudoma dati umetni dihanje vi ali usposobljen pomočnik.

Zaščitite otroka pred piki insektov: ne dovolite mu, da bos teka po travniku s cvetočo deteljo. Poleti ne puščajte odprtih sladkih sokov (uporabljajte slamico!) previdno pri slaščicah na prostem!

Simptomi:

  • koža na mestu vboda zateče, postane rdeča, srbi in boli
  • prehodna slabost in vrtoglavica
  • bruhanje
  • motnje dihanja pri piku v predelu ustno-žrelne votline (nujen primer!)

Pri poznani alergiji na insekte morate imeti med igro, športom ali počitnicah vedno pri sebi set za nujne primere, ki vam ga je predpisal zdravnik!

Prva pomoč

  • Pri pikih čebel, os ali sršenov odstranite želo, najlažje s stranskim brisanjem z nohti ali ga izvlecite s pinceto. Želo se lahko zlomi in preostali strup insekta prehaja v rano. Bolečine hitro ublažite s hladnimi obkladki z aluminijevim oksidom z ocetno kislino ali z limoninim sokom. Tudi običajni gel proti insektom, ki ga dobite v lekarni, pomaga proti oteklinam. Ali: na mesto vboda položite narezano čebulo, sok čebule hladi in manjša oteklino.
  • Pri piku v ustih naj otrok liže kocko ledu. Dodatno polagajte na vrat hladne obkladke in jih pogosto obnavljajte!

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here