Pik klopa

1703

Najpogostejši simptomi: viden, močno zagrizen insekt, največkrat ob robu lasišča in na nepokritih delih telesa.

TicklessNajbolje je, če klopa odstrani zdravnik:

  • Z ostro iglo ali kanilo zdravnik spodkoplje glavo klopa, da ga spravi iz kože. To lahko malo boli.
  • Povedal vam bo, da morate naslednje tri tedne opazovati mesto ugriza. Na koži se lahko razvije rdeče obarvan kolobar – znak bakterijske infekcije borelioze.

Najpogostejši simptomi: viden, močno zagrizen insekt, največkrat ob robu lasišča in na nepokritih delih telesa.

Tako vi pomagate otroku

  • Klopa lahko poskusite izdreti iz kože z razkuženo buciko.

 

  • Nekoč priporočeno – zadušitev klopa z vazelinom, oljem, lakom za nohte in izdiranje s pinceto – danes ne velja več – medtem je postalo znano, da povečana slina klopa, ki ostaja v mestu ugriza, pospešuje nastop borelioze ali spomladanskega memingoencealitisa. Predvsem ne smete klopa zmečkati, ker s tem praviloma iztisnete povzročitelja bolezni v kožo.

Pomembna je zaščita pred ugrizi klopov

Če je mogoče, se izogibajte območij, kjer so klopi. Ko se z otroki sprehajate ali igrate na travniku ali v gozdu: nadenite si kapo ali klobuk, ovratnike na srajci privihajte navzgor, oblecite dolge rokave in dolge hlače ter dokolenke. Pomagajo tudi sredstva proti insektom. Po zadrževanju na območju s klopi si dobro preglejte telo. Če najdete močno pritrjenega klopa, ga v 24 urah odstranite (najbolje pri zdravniku). Tudi živali prinašajo klope domov, zato jim nadenite kakšno ustrezno zaščito (ovratnica).

Vir: Otroške bolezni

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav