»Peter, nehaj brcati v mizo.«

0
511

Če vaš otrok počne nekaj, za kar ve, da je narobe, je lahko zelo uporabna metoda premora. To pomeni, da otroka pustite na varnem mestu, dokler se ni pripravljen razumno vesti. Za učinkovitost metode morate upoštevati vse korake v vrstnem redu, ki je tu naveden. Še posebej ne smete izpustiti opozorilne stopnje.

  • Recite otroku, naj nečesa ne počne: »Peter, nehaj brcati v mizo.« Če tisto še naprej počne, recite: »Peter, rekel sem ti, da nehaj brcati v mizo. Takoj nehaj ali pa greš za nekaj časa ven.«
  • Če otrok ponovi dejanje, ga odpeljite na varno mesto – lahko v sobo z vrati, ki jih lahko zaprete, na spodnjo stopnico ali v miren del hiše. Povejte otroku, da mora ostati tam, dokler se ne bo pripravljen lepo vesti. Lahko pa mu rečete, naj tam ostane določen čas. Primerna formula je ena minuta za vsako leto starosti – štirileten otrok naj ostane štiri minute in tako naprej.
  • Ko vaš otrok pride ven ali ko čas poteče, mu recite, naj pove, da mu je žal. Če otrok to naredi, ga objemite in se pobotajte z njim. Če tega noče storiti, ga peljite nazaj na varno mesto in postopek ponavljajte, dokler ne dobite opravičila.
  • Nekateri otroci takoj zbežijo z varnega mesta. Preprosto peljite otroka tiho in mirno nazaj tja, in sicer tolikokrat, kolikokrat je potrebno. Ne izgubite nadzora.

Vir: Naš malček

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here