Pasivno kajenje – tveganje za otroke

0
580
Pasivno kajenje
Pasivno kajenje

Starši za svojega otroka želijo okolje, v katerem lahko raste nepoškodovan in zdrav. Da je tobačni dim najbolj nevaren in največji notranji onesnaževalec se pogosto ne zavedajo. Otroci so še posebej občutljivi na toksine v tobačnem dimu. Njihovo telo je še vedno v razvoju in njihovi organi, na primer pljuča, se hitro poškodujejo. Otroci imajo višjo stopnjo dihanja, njihovo telo pa ni dovolj zrelo, da razgradi toksine, zato prevzemajo s pasivnim kajenjem onesnaževalce v tobačnemu dimu v precej višjih koncentracijah, kot odrasli. Pri otroku je vdihavanje tobačnega dima eno uro v z dimom napolnjeni sobi enako, kot bi pokadil cigareto sam. Onesnaževala iz tobačnega dima pa se nahajajo tudi na preprogah, zavesah in pohištvu. Tudi po intenzivnem prezračevanju še dolgo časa ostanejo v zraku in se vdihavajo. To še posebej velja, ko nekdo kadi v majhnem prostoru, na primer v avtu. Tu je koncentracija škodljivih snovi iz tobačnega dima je še posebej visoka.

Pasivno kajenje povečuje število zdravstvenih tveganjih za vašega otroka

Nevarnost sindroma nenadne smrti dojenčka je ob kajenju staršev dva-do štirikrat višja. Obseg, v katerem se povečuje tveganje, je odvisno med drugim tudi od tega, koliko cigaret je sta starša pokadila in kako dolgo je otrok izpostavljen pasivnemu kajenju. Predvsem tveganje za bronhialno astmo je občutno večje v gospodinjstvu, kjer starša kadita. Tveganje se poveča tudi za bolezni kot so:

– akutno ali kronično vnetje srednjega ušesa,

– pljučnica in bronhitis,

– astma in druge bolezni dihal.

smokingOtrok ima tudi dvakrat večjo možnost, da bo pogosto kašljal, imel vrtoglavico in glavobol. Pogosto lahko ima težave s koncentracijo in pogosto trpi zaradi motenj spanja. Poleg tega kajenje staršev povečuje tveganje za raka pri otrocih. Znanstveniki so ugotovili, da imajo otroci, ki odraščajo v gospodinjstvu kjer so izpostavljeni kajenju, trikrat večje tveganje za razvoj raka v nosu. Otroci, katerih matere so kadile med nosečnostjo in dojenjem, so izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek raka na mehurju in na ledvicah. Omenjeno tveganje obstaja ne glede na to, ali otroci kot odrasli kadijo ali celo genetski dejavniki povzročijo večjo dovzetnost za raka.

Vir: Kindergesundheit

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here