Pasenje kravic za boljši razvoj dojenčka

473
Pasenje kravic

Nepravilno pasenje kravic lahko spodbuja napačne gibalne vzorce in nekakovostno ter neusklajeno mišično aktivnost.

Pravilno pasenje kravic je bistveno za kakovosten gibalni razvoj dojenčkov. Dojenčka na trebuh lahko začnete obračati ali polagati že takoj, ko se zaceli popek. S tem si bo kot prvo zgradil bolj celostno telesno shemo, kajti ne bo ves čas samo na hrbtu in boku, ampak bo s pasenjem kravic odkril, da ima tudi sprednjo stran telesa, ki jo bo začutil ob stiku s podlago. S položajem na trebuhu si gradi ustrezno mišično aktivnost v trupu, stabilnost ramenskega obroča in kakovostno kontrolo glave.

Kako dojenčku pomagati na začetku

Dokler se dojenček sam ni zmožen obrniti na trebuh, ga lahko večkrat na dan, na začetku za manj časa, potem pa za dlje, obrnete vi. Ko se je dojenček enkrat sam zmožen obrniti na trebuh, jim je to običajno všeč in vse več časa preživijo v takem položaju. Iz trebušnega položaja namreč sledi preostali gibalni razvoj dojenčka.

Nepravilno pasenje kravic lahko spodbuja napačne gibalne vzorce in nekakovostno ter neusklajeno mišično aktivnost. Zato bodite pozorni, da so komolci v opori, pred linijo ramen in ne pod prsnim košem ampak malenkost širše, da je pogled usmerjen naprej v podlago in ne gor v prostor s preveč privzdignjeno glavo. Prav tako bodite pozorni na poravnavo trupa in da so nogice postavljene v širini medenice.

<strong>Napredovanje dojenčkovega razvoja</strong>
Po ležanju na hrbtu v začetni fazi, se bo dojenček obrnil na bok, nato na trebušček. V tem obdobju bo pasel kravice, da ojača vratne, hrbtne in trebušne mišice. V naslednji fazi se bo odrinil od rok, nazaj na kolena. Temu sledi zibanje na vseh štirih. To služi usklajevanju mišične aktivnosti, vajo za prenose teže, koordinacijo, stabilnost, mišično moč. Ko vse to osvoji, poskusi v položaj na vseh štirih, dodati še gibanje in posledično skobaca. Kobacanje je izjemno pomembno tako iz vidika gibalnega razvoja kot tudi mentalnega. Odlično vpliva na koordinacijo, mišično moč, povezovanje obeh možganskih polovic in celega telesa. Medtem ko je plazenje po trebuščku le prehodna faza, in naj ne bi trajala več kot 10, največ 14 dni. To plazenje pa mora biti pravilno, simetrično. Vse druge oblike plazenje ali pa predolgo obdobje plazenja, kažejo na določene nepravilnosti v gibalnem razvoju. 

Kdaj vemo, da potrebuje pomoč

Kadar opazite, da dojenček ne mara trebušnega položaja (torej se iz trebuha hitro obrne nazaj na hrbet; joka, kadar je v trebušnem položaju; ga ne zadrži dolgo oziroma s slabo kakovostjo ali se hitro utrudi; glavo veliko odlaga na podlago) potem vam to pove, da morda potrebuje kakovostno spodbudo.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav