Otroški sedeži

2464
Isofix
Isofix

Zakon o pravilih cestnega prometa v 88. členu določa, da morajo biti otroci do višine 150 cm ustrezno zavarovani v homologiranem otroškem varnostnem sedežu, primernem otrokovi teži in višini.

Skupina 0+

Za otroke oziroma za dojenčke do 13 kg (to pomeni od rojstva do teže 13 kg). Praksa kaže, da te sedeže malčki prerastejo med osmim in desetim mesecem starosti. Ti sedeži so zelo praktični, saj imajo ročaj za prenašanje, uporabni so v stanovanju (kot košara za ležanje), vendar pa pediatri ne priporočajo več kot dve uri uporabe skupaj. V avtomobilu je obvezno, da otrok ne gleda v smeri vožnje, kajti ob morebitnem trku pritisne s celim telesom na školjko sedeža; to je pomembno zato, ker ima dojenček v primerjavi s telesom nesorazmerno veliko težko glavo in šibek vrat. Novejšim sedežem se naslonjalo spreminja po višini, imajo pa tudi možnost pritrditve z isofix sistemom: gre za standardiziran sistem pritrditve, ki omogoča, da se otroški sedež hitro, trdno in predvsem brez napak pri montaži namesti v avto. Otroški varnostni sedež ima posebna vodila, v karoseriji avtomobila pa so posebne zaponke (pod naslonom sedeža), v katere se potisne sedež.

V kolikor boste namestili avtosedež na sovoznikov sedež, kjer je varnostni meh (air bag), potem ga morate izklopiti (mehansko oz. pri novejših avtomobilih s ključavnico). Najbolje je, da avtosedež namestite na zadnji sedež – vendar pozor – tudi tam vedno v nasprotni smeri vožnje.

Skupina I

Uporablja se za otroke, težke od 9 do 18 kg (to je za starost od 8 mesecev do 4 let). Večina teh sedežev je v avtu nameščena na zadnjem sedežu, otrok gleda v smeri vožnje. Otrok je v avtosedežu pritrjen s 5-točkovnim varnostnim sistemom pasov, sedež pa ima možnost spremembe položajev. Pri pritrditvi sedeža moramo dosledno upoštevati navodila proizvajalca. Zelo pomembno je, da so trakovi varnostnega pasu dobro zategnjeni, da je sedež trdno pritrjen. Tudi za to skupino velja, da je novejše sedeže v avtu mogoče pritrditi z isofix sistemom. Pri vsem navedenem velja izpostaviti, da je isofix sistem uporaben do največ 18 kilogramov otrokove teže (to pomeni, da so avtosedeži s sistemom isofix za skupine 0+ in I oziroma največ do starosti štirih let). Otrok, ki ima več kot 18 kilogramov, mora biti obvezno zavarovan s sistemom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila (varnostnim pasom – tako kot odrasla oseba).

Nekoliko večji otroci, ki prerastejo sedeže (okrog 4. leta starosti), morajo uporabljati posebne sedeže skupine II+III – t. i. jahači in običajni varnostni pas dokler niso visoki 150 cm.

<strong>Novi predpis – homologacija ECE R129</strong>
Homologacija ECE R129  je v veljavi od sredine leta 2013 in prinaša dve bistveni spremembi in sicer: avtosedeži morajo opraviti tudi bočne preizkuse in niso več razdeljeni v skupine po teži otroka, temveč po njegovi rasti – višini. Po novem predpisu se morajo vsi otroci do 15. meseca starosti v otroškem sedežu biti obrnjeni v nasprotno smer vožnje. Z novim standardom bodo imeli starši na voljo izbirati med otroškimi avtosedeži, ki ustrezajo ECE R129 (i-Size) ali ECE R44/04 standardom. Otroški avtosedeži, ki so testirani po standardu ECE R44/04 se seveda še vedno lahko uporabljajo in bodo na tržišču še več let. Oba standarda bosta torej vzporedno v veljavi še nekaj let.

i-Size pomeni ISOFIX pritrditev v avtomobilu. Proizvajalci avtomobilov so in bodo začeli z prodajo novih avtomobilov, ki bodo imeli ISOFIX pritrdilne točke označene z i-Size, kar pomeni, da bo na to mesto mogoče varno namestiti vsak otroški avtosedež, ki je testiran po ECE R129. V kolikor pa ima avto le ISOFIX oznako pritrdilnih točk, pa bo mogoča varna pritrditev le v primeru, da proizvajalec otroškega avtosedeža testira kompatibilnost z določenim avtomobilom in je to zapisano v t.i. tipskem seznamu. To velja sedaj tudi za ISOFIX pritrditev po standardu ECE 44/04.

Bistvene razlike med obema standardoma so:

ECE R44/04:

  • razvrščanje v skupine po telesni teži in starosti;
  • namestitev avtosedeža v smeri vožnje od 9 kg dalje;
  • pritrditev v avto mogoča z avtomobilskim varnostnim pasom in ISOFIXom.

ECE R129 i-Size:

  • razvrščanje v skupine po telesni višini in starosti;
  • namestitev avtosedeža nasprotno smeri vožnje do 15 kg;
  • pritrditev v avto mogoča samo z ISOFIXom na označenih mestih i-Size v avtomobilu;
  • testiranje tudi na bočne trke.

Kaj novi predpisi pomenijo za uporabnike

Z novim standardom testiranja avtosedežev se zakonske določbe s tem nič ne spreminjajo. V praksi to pomeni, da boste lahko kupili in uporabljali avtosedeže, ki so testirani po standardu R 44/04 še vrsto let. Uveljavitev novega standarda R129 za vse sedeže bo postopna v naslednjem desetletju. Z novim standardom bo pri namestitvi avtosedežev v avto prihajalo do manj napačnih pritrditev, saj je poleg kvalitete avtosedeža zelo pomembna tudi njegova ustrezna in dosledna uporaba. Za varnost otrok med vožnjo je tako ključnega pomena, da je otroški avtosedež ustrezno in trdno nameščen v avtomobilu skladno z navodili proizvajalca, otrok pa tesno pripet z varnostnimi pasovi, prav na vsaki vožnji.

Več si lahko preberete v naših knjižicah:
• Red je vedno pas pripet
• ali na naših internetnih straneh www.avp-rs.si.

dr. Mateja Markl

https://www.avp-rs.si/

univ. dipl. psih., Javna agencija RS za varnost prometa - SPV

Bojan Oblak

https://www.avp-rs.si/

Javna agencija RS za varnost prometa – SPV

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav