Otroški čevlji

Morda vam je kot mamici nakup čevljev včasih velikanski izziv. Zato vam ponujamo odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kako pogosto morate meriti otroška stopala?

Otroške noge zelo hitro rastejo. Zato jih je treba meriti vsaj vsake tri mesece. Pri majhnih otrocih in dojenčkih priporočamo kontrolno merjenje na vsakih 8 tednov.

Čemu moramo pri merjenju noge posvetiti posebno pozornost?

Zelo pomembno je merjenje obeh nog, saj niso razlike v velikosti nog nič nenavadnega. Če imate optično napravo za merjenje stopal ali jo imajo v trgovini, ta izmeri obe nogi in izračuna potrebno velikost. Prav tako je treba upoštevati razširitev prstov.

Je res, da premajhni čevlji otroku škodijo?

Da! Če otrok nosi premajhne čevlje, lahko nastopijo težave v obliki obtolčenin in obtiščanih prstov. Pozne posledice so degenerativne bolezni sklepov, slaba drža ali celo glavoboli.

Ali lahko kupim večje čevlje? Otrok navsezadnje hitro raste.

Ne, v nobenem primeru. Čevlji, ki so preveliki, lahko prav tako poškoduje noge, saj tako otrokove noge nimajo dovolj oprijema. Posledica tega je, da otrokove noge zdrsnejo naprej, zaradi česar so prsti še vedno stisnjeni.

Ali zadostuje en par čevljev?

Žal, ne. Otroški čevlji so pogosto izpostavljeni vlagi od zunaj. Poleg tega se otroška stopala potijo bolj kot odrasla. Zato tudi otroci potrebujejo čevlje za preobuti. Le na ta način ima material čevljev po nošenju čas, da se posuši.

Kako naj vem, da je čevelj otroku prav?

Prave velikosti na žalost ne moremo prepoznati. Tu je edini ukrep merjenje otrokovih nogic. Če želite preveriti prileganje čevljev vašemu otroku, naj v njih vedno prehodi nekaj korakov.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj