Otroške igre, primerne za določeno starost

2
6507
Igrače za otroke
Igrače za otroke

Za otroka igra predstavlja prijetno dejavnost, pri kateri razvija samostojnost, razvoj itd. Na izbiro imamo veliko iger in igrač, vendar vse ne ponujajo vseh elementov, potrebnih za otrokov kvaliteten razvoj, zato moramo biti pozorni pri nakupu igrač, izbiri iger. Vse otroške igre pa niso usmerjene le na igrače, ampak tudi na druge igrice, pri katerih uri svoje veščine, in ravno takšne igre otroku pomagajo, da otrok oblikuje drugačno, namišljeno stvarnost, čeprav se hkrati ves čas zaveda, da ne gre za resničnost oziroma, da so to namišljene situacije, kar je tudi namen vsake igre.

igrace za otroke»Enotne teorije o definiciji otroške igre ni. Ko sama opazujem svojo hčerko pri igri, spoznavam, da je to njen mali svet, skozi katerega odrašča. Otroška igra je razgibana sestavljanka. V njej otrok svobodno raziskuje, preizkuša in se uči za prihodnje življenje. S pomočjo igranja, ki predstavlja osrednjo dejavnost otrokovega življenja, se razvijajo njegove možganske zmogljivosti, ki predstavljajo temelj za kasnejše učenje. Igra vpliva na otrokov spoznavni, čustveni, socialni in osebnostni razvoj ter na njegove gibalne sposobnosti in spretnosti. Ker je otroška igra svobodna, otrok z njo lahko prebrodi tudi čustveno stisko. Ob igri namreč sprošča čustveno napetost.«

Igra od samega začetka

Po besedah psihoterapevtke Metke Furlani se igra prične kmalu po rojstvu, ko se dojenček začne igrati s svojimi rokicami in nogicami, ko začne raziskovati svoje telo, kar predstavlja individualno, prosto igranje, nekje v drugem letu starosti pa preide v vzporedno igranje in igro posnemanja. In šele kasneje, preden otrok stopi v šolo, preide otroška igra v skupinsko igro.

Na izbiro imamo pester repertoar otroških iger. Metka Furlani je pripravila delček iger za otroke med dopolnjenim 1. in 5. letom starosti, s katerimi lahko pozitivno vplivamo na njegov celosten razvoj:

  • Do 2. leta se otrok večinoma igra sam

Po 1. letu (ali prej) malčku lahko prepevamo in ga božamo ob tem, ko ga previjamo ali kopamo. Posadimo si ga na kolena in z njim ob petju poskakujemo. Igramo se skrivalnice. Vzamemo v naročje njegovega medvedka, stisnemo ga k sebi in se pogovarjamo z njim, kot bi bil živ, potem pa posadimo medvedka v otrokovo naročje, da enako naredi tudi on. Ponudimo mu knjige in jih beremo z njim. Ponudimo mu različne materiale in jih poimenujemo (trd, mehek). Plazimo se z njim po stanovanju. Podajamo si z njim žogo, sestavljamo kocke. Ljubkujemo ga. Poslušamo z njim glasbo, ki nam je všeč ter ob tem z njim plešemo. Posnemamo živalske glasove. Dopustimo mu, da nam »pomaga« pri naših vsakdanjih opravilih. Pogovarjamo se z njim kot s sebi enakim.

Primerne igrače:

do šestega meseca starosti: glasbeni vrtiljaki, verižica z igračkami za otroški voziček,

mehke igrače, npr. lutke in živali iz blaga, ropotulje in igrače, namenjene prijemanju;

– do enega leta starosti: baloni, igrače za zabavo v kopalni kadi, mehka žoga, prva slikanica, gibljive lutke, plišaste ali gumijaste živali;

do drugega leta starosti: igrače, ki jih otrok lahko vleče za seboj,  ročni voziček, samokolnica, preproste sestavljanke, otroško pohištvo, veliki igralni elementi (zaboji, blazine, kocke za zlaganje).

  • Med 2. in 3. letom otrok začne posnemati odrasle in se igra vzporedno z drugimi otroki

V obdobju po dopolnjenem 2. letu se z otrokom učimo pesmice (npr. Ringa ringa raja, Kiri kiri), se z njim igramo prstne igre (npr. Miška kuha kašico), ga učimo šepetanja in posnemanja izrazov na obrazu. Z njim rišemo, se pretvarjamo (npr. da pijete mleko) in ga ob tem povabimo, da enako naredi tudi on. Učimo ga vonjav, peljemo ga v naravo in z njim tipamo (npr. drevo, list, kamen). Na vrtu lahko skrijemo tri male igrače in mu vnaprej povemo, kaj naj išče. Lahko tudi zberemo otrokove igrače in jih uredimo po barvah, velikosti in drugih lastnostih.

Primerne igrače:

igrače za sestavljanje, slikanice, ki piskajo, prstne barve, voščenke in velike podlage iz papirja, kuhinjska posoda za lutke, otroški telefon, kocke za zlaganje, kompleti za igrače (oblačila za punčke), živali s kmetije, tricikel, sani, konjiček za guganje.

  • Po 3. letu narašča zanimanje za vrstnike

Po 3. letu postajajo vse bolj pomembne družabne igre, ki vplivajo na otrokov socialni razvoj (podrejanje pravilom v igri, podrejanje v korist skupini, upoštevanje drugih, veselje ob uspehu v skupini). S tem se poveča tudi vloga vrstnika v skupini. Otroci si podajajo žogo, se lovijo, igrajo skrivalnice. Igrajo se spomin, trgovino, zdravnike, vrtec. Punčke rade izdelujejo preprost nakit (npr. iz testenin), fantki se igrajo vojake. Kljub temu do 5. leta samostojno igranje še vedno prevladuje. Z njimi lahko valjamo, režemo in gnetemo testo. Lahko uporabimo plastelin, ki ga stiskamo, valjamo in režemo. Izdelujemo voščilnice, vabila, maske in lutke iz blaga. Na dvorišču lahko položimo lončke za rože v vrsto, otrok pa s kolesom vozi med njimi. Ne smemo pozabiti na skakanje po stopnicah, čofotanje po lužah, delanje odtisov stopal.

Primerne igrače:

od tretjega do petega leta starosti: soba za punčke in trgovina z opremo, rolerji, sestavljanke, igre s šivanjem in pletenjem, ročne lutke, igre s kartami;

po petem letu starosti: slikanice in prve knjige za branje, spretnostne igre, igre s področja spoznavanja stvari in okolja, kolebnica, trampolin, pobarvanke, prvi glasbeni inštrumenti.

Otroci s posebnimi potrebami

Ne smemo pa pozabiti tudi na otroke s posebnimi potrebami. Kljub temu, da se otroci s posebnimi potrebami učijo počasneje, pri igri radi uporabljajo enako orodje kot sovrstniki, pri tem uživajo. Zato lahko pri otročkih, ki težko nadzorujejo svoje prstke, za risanje in slikanje npr. uporabimo debelejše barvice ali večje čopiče. V primeru, ko otrok ne zmore plesati sam, ga dvignemo v naročje in plešemo z njim, ali pa zavrtimo njegov voziček in plešemo skupaj. Bodimo ustvarjalni.

Vloga starša v igri

Tudi starši imamo pomembno vlogo pri igri. »Pri vseh igrah, ki se jih igramo z otrokom, je ključno, da pri tem uživamo tudi mi. Ni dobro, če iščemo rešitev namesto njega. Dobro je, če ga spodbujamo pri tem ter ga pohvalimo, ko rešitev najde. Pristopimo mu na pomoč, ko sam ne zmore najti rešitve. Ko otrok postane uničevalen, agresiven, mirno posežemo v igro. Kadar se igra z drugimi vrstniki, posredujemo, ko je kakšen otrok preveč izpostavljen ali ko se začnejo otroci vesti negativno.« Metka Furlani, univ. dipl. soc. in psihodinamska psihoterapevtka, opozarja: »Ne igrajmo se namesto otrok. Pustimo jim, da svobodno razvijajo svojo domišljijo, ustvarjalnost, samoiniciativnost in avtonomijo 

Igrače

lesena_igracaSmotrno nakupujmo igrače

Pred nakupom igrače se vprašajmo, ali jo otrok resnično potrebuje in ali ne bi kakšne naredili sami doma. Ne kupujemo preveč igrač, ker se otrok med njimi ne bo znašel. Sčasoma jih ne bo znal ceniti. O smiselnosti nakupa se pozanimajmo tudi pri drugih starših. Ob nakupu igrače naj ima ta oznako »dobra igrača«. Ker se začnejo med 4. in 5. letom igrače stereotipizirati po spolu, je prav, da pazimo tudi na to. Fantki imajo raje tekmovalne igre in igre na prostem. Radi gradijo, izdelujejo in lovijo. Deklice se raje igrajo v kotičkih. Njihove igre vključujejo poskakovanje (npr. gumitvist) in ploskanje ob pesmicah. Rade čistijo, skrbijo za otroke in kuhajo.

Spodbujajmo otrokovo ustvarjalnost

Ob vsem tem je prav, da pazimo, da ne izpodbijamo otrokove ustvarjalnosti. To se lahko zgodi, če ima otrok preveč igrač, če mu izberemo preveč enostavno ali prezahtevno igračo, ki ni primerna njegovi starosti in stopnji razvoja, ali otroku vsiljujemo igračo, ki jo zavrača. Da bi se temu izognili, »poslušajmo« otroka in njegove potrebe ter ga obravnavajmo kot individualno, unikatno bitje. Spodbujajmo njegovo ustvarjalnost z igrami pretvarjanja in domišljijskimi igrami. Otroci morajo imeti zato dostop do pripovedk, likovne umetnosti in glasbe ter telesnih dejavnosti, ki vključujejo ples in šport. Za ustvarjalno razmišljanje potrebujejo mir ter zavedanje, da ste nekje v bližini.

Vsebina: Mojca Buh

Metka Furlani, univ. dipl. soc. in psihodinamska psihoterapevtka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

2 KOMENTARJI

  1. Se opravičujem, da ne boste narobe razumeli. Vem, da je v članku veliko idej, predlogov napisanih, vendar bi sam želel konkretno kako igro – npr. med dvema ognjema, gnilo jajce, … in zraven navodila, kako se igra igra.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here