Otroška nevrofiziologija

Pri mnogih odraslih je opaziti, da se njihovi telesni sistemi slabo odzivajo na mraz, vročino, pritisk ali imajo težave s spanjem. V bistvu gre za delovanje najglobljega dela možganov, tako imenovanem plazilskem delu možganov, ki nastane v prvih nekaj mesecev po rojstvu. Zato je pomembno, da je mama umirjena, da jo ni strah in da je njen sistem stabilen.

V kaj se bo otrok razvil, je dejavnik epigenetske predispozicije otroka in okoljskih razmer, kot so navezanost in povezanost mame, očeta in otroka. Nekateri otroci so že spočeti ali so se rodili kot bolj občutljivi sistemi, tako bo življenje zanje precej zahtevno. Tudi začetni položaji otrok niso enaki. Pomembno je, da se zanje že v zgodnjem obdobju poskrbi, da bo njihov preostanek življenja čim bolj udoben, kakšni so starši, kakšna je mama. Otrok ima lahko ob rojstvu zelo dobro predispozicijo, vendar mamin sistem ni umirjen. Ali pa obratno, mamin sistem je dober, vendar ni dobra otrokova začetna predispozicija.

Delovanje globljega dela možganov je nekaj, kar je povezano z zgodnjim obdobjem, stabilnostjo matere, otrokovim mirom, urejenostjo in atmosfero, v katero je otrok rojen. Če je otrok v mirnem in udobnem okolju, je večja verjetnost, da bo imel v svojem življenju prijetnejše pogoje. Če je v slabem okolju, je večja verjetnost, da bo imel vse življenje težave z regulacijo, lahko bo imel mrzle noge in druge težave.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj