NosečnostOtroška imena

Otroška imena

Otroška imena so mnogo več kot le besede, ki jih starši izberejo za svoje otroke ob rojstvu. Vsako ime nosi s seboj globok pomen, ki sega onkraj vsakodnevnega komuniciranja – je simbol identitete, zgodovine in vrednot, ki jih želimo posredovati naslednji generaciji. Izbor otroškega imena je intimen in premišljen proces, ki odraža kulturne korenine, osebne preference ter pogosto tudi upanje za prihodnost otroka. Pred rojstvom otroka začnejo bodoči starši iskati primerno ime za svojega dojenčka. Okusi so različni, zato se lahko zgodi, da se s partnerjem ne bosta strinjala glede želenega otroškega imena.

Izbiro otrokovega imena ne bi smeli jemati preveč zlahka – navsezadnje bo vaš otrok z njim živel vse življenje.

Otroška imena – kompromis s partnerjem

Zavedati se morate, da bo lahko kdo zaradi zelo nenavadnega ali smešno-zvenečega imena dražil ali zasmehoval vašega otroka. Tudi kadar imajo pari veliko skupnega, se lahko razhajajo v mnenju o tem, kakšno ime bi dali svojemu otroku. Dejstvo je seveda, da imata oba besedo in bi ga morala izbrati skupaj. Zato je najbolj koristno, če oba ustvarita svoj seznam najbolj priljubljenih imen. Potem primerjajta predloge – morda obstajajo imena, ki so všeč obema. Pomembno je, da skleneta kompromis.

Minil je čas, ko je bilo skoraj obvezno, da so na primer fantku dali ime po očetu ali dedku. Je pa tudi res, da če malo pobrskate po vašem družinskem drevesu, lahko najdete primerno ime za vašega otroka. Marsikatero takšno ime je namreč spet v modi. Preverite, če se izbrano ime ujema s priimkom in se lepo sliši. Okusi so različni. Eno ali dve imeni, tradicionalno ali moderno ime, klasično ali ne – morate se odločiti. Važno je, da ime otroku pristaja in se z njim ujema.

Vir: Mamilounge

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj