Otroku prilagojena hoja

0
894
Hoja.
Hoja.

Dojenčka ne silite, da hodi, kadar ga držite za roke. V tem obdobju ne bo hotel hoditi, če je okoli njega toliko praznega prostora in se drži samo za negotove roke. Varneje se bo počutil ob trdni opori. Če bi radi, da vadi vstajanje, tudi kadar sta kje na prostem, pokleknite ali se usedite na tla in naj se opre ob vas, ne da bi mu pomagali.

Ne silite ga, naj čim prej samostojno stoji ali shodi. Kdaj bo znal stati, se prestopati in nazadnje samostojno hoditi, je odvisno od otrokove samozavesti in motivacije pa tudi od njegovih mišic in koordinacije. Če ga boste silili, se utegne ustrašiti pogostih padcev in njegov razvoj se bo s tem še zavrl.

Ko obvlada eno razvojno stopnjo, torej se zna na primer postaviti na noge na naslednjo – premikanje ali hojo – pa nikakor ne napreduje, je morda s tem za zdaj zadovoljen. Nemara tako uživa v plazenju vsepovsod, da v tem trenutku nima motivacije za učenje hoje. Čeprav se mnogi dojenčki znajo postaviti na noge in stopicati ob pohištvu še pred prvim letom,. Nekateri pa tudi shodijo, jih veliko v prvem letu ostane na vseh štirih.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj