Otroka lahko masirate od približno dveh tednov naprej

0
1804
Masaža dojenčka.
Masaža dojenčka.

Za masažo izberite čas, ko ni zaspan, in topel prostor. Pazite, da bodo tudi vaše roke tople. Primeren čas za masažo je zvečer pred spanjem, potem ko ste ga okopali, je miren in sproščen.

Druga dobra možnost je med dvema obrokoma, ne pa takoj po obroku, ko je morda preveč sit, da bi mu bila masaža prijetna. Tudi, če je lačen, lahko hitro postane nemiren. Če ne mara slačenja, mu lahko pustite majico oblečeno in mu masirate samo noge in roke. Če pa masirate vse telo, začnite pri glavi z nežnimi gibi in nadaljujte proti nogam, simetrično na obeh straneh. Pritisk povečajte samo, če otrok pokaže, da mu je to všeč. Ko zmasirate sprednji del telesa, ga obrnite in ponovite postopek še zadaj, spet od glave proti nogam. Če otrok postane nemiren, masažo prekinite in poskusite spet kdaj drugič.

Glava

Z nežnimi krožnimi gibi masirajte teme (izogibajte se mečavam), nato pa nadaljujte po licih navzdol. Nato masirajte čelo, in sicer od sredine navzven, prek obrvi in ušes.

Vrat, rame in roke

Z vzdolžnimi gibi masirajte najprej vrat, nato rame od vratu navzven. Roke masirajte z nežnim stiskanjem vzdolž cele dolžine. Masirajte tudi zapestje, dlani in prste. Vsak prst masirajte s konicami palca in enega od prstov.

Smehljaji in poljubčki

Da bo otrok z zanimanjem spremljal kaj delate, se mu smehljajte in ga poljubljajte. Če se boste tiho pogovarjali z njim ali mu peli, bo še bolj užival.

Prsni koš in trebuh

Otroku nežno masirajte prsni koš s konicami prstov od vratu proti trebuhu. Na trebuhu uporabite krožne gibe v smeri, nasprotni od gibanja urinih kazalcev. Začnite okoli popka in nadaljujte proti stranema.

Noge

Začnite na stegnih z vzdolžnimi gibi proti kolenom in naprej po golenih. Nežno stiskajte.

Stopala in prsti

Najprej masirajte gležnje, nato pa stopalo od pete proti prstom. Na koncu nežno zmasirajte vsak prst.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here