Otrok udarja z glavo

0
3117
jok4

Takšno obdobje se najpogosteje pojavi pri eno- ali dvoletnikih. Ta faza lahko traja le nekaj mesecev, včasih pa se vleče več let. Ampak ne skrbite: večina otrok s to vrsto fizične sile nad samim seboj preneha s tremi leti starosti.

Čeprav se morda sliši čudno, veliko otrok udarjanje glave ob steno zaradi enakomernega ritma pomirja in pomaga pri sprostitvi. Če vaš otrok trpi zaradi vnetij ušes ali druge fizične bolečine, mu to pomaga olajšati simptome. Mnogi otroci s tem izrazijo svoja čustva, jezo in frustracije. Vaš otrok ne ve, kako je mogoče nadzorovati svoja čustva in jih ustrezno izraziti. Torej uporablja fizično nasilje – proti drugim ali proti sebi. Otroci potrebujejo ljubezen in jok4naklonjenost. Otroci, ki hrepenijo po pozornosti, se včasih zatečejo k nenavadnim načinom, da pozornost dobijo. Vaš otrok se bo hitro naučil, da ste mu posvetili svojo polno pozornost, ko udari z glavo ob steno ali tla. V redkih primerih je udarjanje z glavo ob steno povezano tudi z avtizmom in drugimi motnjami. Če menite, da bi bil lahko vzrok v tem, obiščite zdravnika.

Kaj lahko storite, ko vaš otrok začne udarjati z glavo ob steno, tla ali radiator?

  • Poskrbite, da se bo otrok dovolj gibal in tako porabil svojo energijo.
  • Nekateri otroci udarjajo z glavo ob steno, ker jim ritmično gibanje pomaga zaspati. Pomagajte mu z večernimi rituali. Tako se bo odvadil tega početja.
  • Pazite na poškodbe. Če vaš otrok udarja z glavo ob steno, se prepričajte, da se pri tem početju ni resno poškodoval. Včasih se že lahko pojavijo modrice. Običajno otroci prenehajo s tem, če jih boli.
  • Otroku nudite vso pozornost, ki jo potrebuje – vendar ne takrat, ko udarja z glavo ob zid.
  • Poiščite alternativo, ki bo otroku dala želeni ritem za pomiritev – ples, ploskanje, ali korakanje ob glasbi.
  • Če se obnašanje vašega otroka kaže kot zelo moteče, otrok neha govoriti ali izgubi fizične sposobnosti, se zapira vase ali se vam zdi, da nazaduje v razvoju, se posvetujte z zdravnikom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here