Otrok si noče umivati zob

0
2909
Umivanje zob
Umivanje zob

Vsak večer, ko bi si naj otrok pred spanjem umil zobe, sledi enaka drama: otrok zbeži iz kopalnice ali na ves glas vpije, se zvija in obrača, stiska zobe skupaj in nikakor ga ne morete prepričati, da bi vsaj na kratko odprl usta.

Vsak večer, ko bi si naj otrok pred spanjem umil zobe, sledi enaka drama: otrok zbeži iz kopalnice ali na ves glas vpije, se zvija in obrača, stiska zobe skupaj in nikakor ga ne morete prepričati, da bi vsaj na kratko odprl usta. Takoj, ko otrok dobi prvi zobek, mu ga morate začeti čistiti. Na začetku lahko posamezne zobke po mnenju nekaterih zobozdravnikov čistite s krpico ali z vlažno vatirano palčko. Ko so prvi zobje že drug poleg drugega, pa morate kupiti otroško zobno ščetko.

Kako motivirati otroka, če si noče umivati zob

  • Povečajte faktor zabave: Umivanje zob povežite s pesmimi, igrami in zgodbami.
  • Ročne lutke, glasba in otroške knjige lahko pomagajo: Vaš otrok lahko v knjigah sliši, kako pomembno je ščetkanje zob. V obliki ilustracij, zgodb in posnetkov izve, zakaj si je potrebno umivati zobe in kaj se lahko zgodi, če tega ne stori. Ročno lutko lahko na primer boli zob, ker si jih prej ni umivala. Lahko pa otroka naučite tudi kakšno s tem povezano pesmico.Umivanje_zob
  • Umivanje zob naj bo ritual: Otroci imajo radi rituale in protestirajo, kadar kakšen ritual izostane. Zato naj bo umivanje zob ritual že od začetka.
  • Razložite otroku, zakaj si je potrebno umivati zobe: Vaš otrok bo naučiti razumeti, zakaj je pomembno, da umila zobe. To zahteva čas, potrpljenje in ponavljanje.
  • Izogibajte se kazni: Kazen vam ne bo pomagala motivirati otroka, še posebej, če je vaš otrok še vedno zelo majhen. Če otrok umivanje zob trmasto zavrača, jih poskusite vsaj obrisati z vlažno bombažno krpico.
  • Nagradite svojega otroka: Še posebej, ko gre za spodbujanje vašega otroka, ne bi smeli biti stiskaški s pohvalo. Lahko nagradite redno umivanje zob. Z vsakim umivanjem lahko otrok dobi točke, ki jih lahko nato unovči (na primer za pobarvanko, igračo).
  • Bodite mu vzor: Zobe si s partnerjem umivajta takrat, kot otrok. Tako vas bo rad posnemal.
  • Ostanite dosledni: Ščetkanje zob je pomembno. Mlečni zobje potrebujejo redno vzdrževanje.
  • Ostanite mirni: Verjetno bo trajalo nekaj časa, morda let, preden si bo vaš otrok prostovoljno očistil zobe. Ne izgubite potrpljenja.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here