Otrok se uči hoditi

0
1131
hoja2

S približno enim letom bo dojenček naredil svoje prve korake. Kdaj se bo otrok dejansko naučil hoditi, pa je odvisno od njegovega razvoja. Večina otrok prve korake naredi med devetim in petnajstim mesecem življenja. Če otrok rabi nekoliko več časa, naj vas nikar ne skrbi.

hoja2

Dajte otroku čas

Za odrasle je hoja nekaj najpreprostejšega. Otrok se ne bo naučil hoditi prej, če ga boste nenehno postavljali na noge: v resnici lahko takšno početje celo poškoduje noge in hrbet. Nikar ga ne silite v hojo, če še ni pripravljen.

Pomembna veščina pri učenju hoje je, da otrok obdrži ravnotežje. Otrok ima na začetku zelo veliko glavo v nasprotju z ostalim telesom, ki se jo mora najprej naučiti kontrolirati z mišicami. Če še ni v skladu z razvojem, je stoječa drža ter tekajoča drža v hojici ali sprehajalcu po mnenju strokovnjakov za otroka nezdrava.

Učenje hoje brez čevljev

Najbolje je, da se otrok nauči hoditi bos ali v nogavicah. Mišice stopala se namreč najbolje razvijejo brez čevljev, saj tako otrok nima dodatne teže na nogah. Če se vaš otrok že sam drži pohištva, lahko vadite z njim. Najprej ga držite za obe, nato samo za eno roko, nazadnje pa ga spustite. Tako bo vadil svoj občutek za ravnotežje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here