Otrok se me oklepa

0
587

Se otrok oklepa vaše noge takoj, ko je blizu vas? Ali p celo ne morete zapustiti sobe, ne da bi vas otrok iskal? Obstajajo različni povodi in razlogi, zaradi katerih se vas otrok oklepa. Važno je, kako stabilen je njegov temperament in njegovo družbeno okolje. Pogosto je lahko razlog oklepanja otrokov strah in negotovost. Z oklepanjem tako išče varnost in zaščito pri tistemu, kjer se počuti varnega. Ostali razlogi so lahko:

Prvi obisk vrtca ali kakšen drug prehod iz otroku znanega okolja. Včasih je lahko vzrok že novo pohištvo v spalnici, kar pomeni spremembo v njegovem domačem okolju. Tega se lahko vaš otrok boji.

Rojstvo bratca ali sestrice je vznemirilo njegovo vsakdanje življenje. Nenadoma je tu še ena oseba, s katero vas bo moral otrok deliti. To mu lahko zamaje občutek varnosti.

Vaš otrok je po naravi sramežljivega in zadržanega značaja in ni tip raziskovalca. Potem se vas bo oklepal v mnogih situacijah, vključno s tistimi, ki se ne zdijo nevarne.

Vaš otrok ima bujno domišljijo. Lahko se zgodi, da se vas otrok v tem primeru oklepa brez očitnega razloga.

Kako se lahko odzovete, če se vas otrok oklepa

Vzemite otroka resno: vaš otrok je negotov. Vzemite njegovo vedenje resno. To mu bo pokazalo, da vam lahko zaupa.

Vprašajte se, kakšen bi lahko bil vzrok: pomagajte mu premagati njegove strahove. Morda se vas oklepa, ker je okoli njega veliko tujcev? V tem primeru se bo odmaknil od vas takoj, ko mu bodo bolj znani in bo sprejel njihovo prisotnost.

Pomagajte mu, da bo neodvisen: to, da naredite vse za svojega otroka, ne funkcionira vedno. Pustite mu, da čim več stvari naredi sam, pomagajte pa mu z nasveti.

Moč njegove samozavesti: Pohvalite vašega otroka ali ga nagradite, ko kaj naredi samostojno.

Sprejmite vašega otroka takšnega, kakršen je: vsak otrok ima svoj značaj. Ne primerjajte ga z drugimi otroki.

Ko bi morali vprašati strokovnjaka: prosite pediatra za nasvet. Morda obstaja globlji razlog za obnašanje vašega otroka. Mogoče je slaboviden ali ima zelo nizko samopodobo. Strokovnjaki vam lahko pomagajo poiskati vzrok.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here