Otrok noče v posteljo

1961
Noče v posteljo
Noče v posteljo

Bodite odločni – tudi če vaš otrok joče ali vas prosi, da ostane pokonci ostanite neomajni. Govorite mirno in se tega držite - ko poteče čas, bo moral v posteljo.

Čas je, da gre vaš otrok spat, zato ga objamete in poljubite ter mu zaželite lahko noč, saj upate, da boste ta večer lahko še kaj naredili. Vendar se otrok odloči, da noče spati, sledi pa jok in odlašanje s spanjem. Odlašanje s spanjem je lahko način, da prevzame nadzor ali odlaganje časa, ko bo treba iti v posteljo in se bodo pojavili vsi nočni strahovi in pošasti-otroku v temi domišljija še bolj deluje. In kako lahko zmanjšate boje pred spanjem?

–         Vzemite si nekaj časa in se z otrokom pogovorite o njegovem dnevu – za otroka je zelo pomembno, da ob koncu dneva preživi nekaj časa z vami, še posebej, če ste večino dneva v službi in se bolj malo vidite.  

–         Imejte rutino pred spanjem – imejte vedno isto zaporedje – na primer umivanje, ščetkanje zob, pravljica in poljub za lahko noč.

–         Motivirajte ga – naslednje jutro ga pohvalite, ker je šel spat pravočasno. Če ima vaš otrok kljub vsemu še vedno težave, poskusite naslednje: vedno, ko bo šel pravočasno spat, mu dajte nalepko, ki jo bo hranil v posebni knjigi ali na njegovi omarici. Ponudite mu nagrado – na primer obisk igrišča-če bo šel pravočasno spat tri noči zapored

gremovposteljo

–         Ponudite mu izbiro – dovolite mu, da odloči ali bi raje slišal nekaj pesmi ali zgodbo, ali pa ga vprašajte, ali želi požirek vode pred ali po tem, ko bo šel v posteljo. Če ga vprašate zgolj »Ali bi šel v posteljo?«, bo seveda odgovoril z ne.

–         Ne silite otroka v spanje – nihče ne more zaspati na ukaz. Pomislite, kako bi se počutili, če bi kdo od vas zahteval, da morate zaspati. Povej mu, da želite, da ostane v postelji – to lahko poveste tudi s pomočjo plišastih živali.

–         Bodite mirni, vendar odločni – tudi če vaš otrok joče ali vas prosi, ostanite neomajni. Govorite mirno in bodite odločni – ko poteče čas, bo moral v posteljo. Če boste izpolnili zahtevo po otrokovih »še pet minut prosim«, boste to slišali vsak dan.

–         Naučite svojega otroka, da bo zaspal sam – če vaš otrok ne zaspi drugače kot, da ste vi z njim, ga spodbudite k temu, da bo zaspal sam tako, da mu obljubite, da ga boste vsake toliko časa prišli pogledat. To mu bo zagotovilo, da je varen in da ste v njegovi bližini.

–         Z majhnimi koraki do uspeha – če je na primer otrok navajen spati v vaši postelji, je morda prvi korak, da zaspi v svoji postelji. Drugi korak je lahko, da omejite nočne obiske v vaši postelji na enega na noč.

–         Reševanje problemov – ugotovite, zakaj otrok nerad hodi spat.

Vir: BabyCenter

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav