Otrok noče jesti

0
1678
ID-10059468

Matere so zelo domiselne, kadar je potrebno nahraniti otroka: igrajo se, da je žlička letalo, otroku ponujajo eno žličko za mamico, eno za atija in tako naprej. Problemom pri prehranjevanju se izognemo tako, da otroku že od dne, ko se je rodil, zaupamo, saj sam ve, kdaj je lačen. Že ko ga dojite, bo pil toliko časa, dokler ne bo sit in zadovoljen.

Zakaj otrok noče jesti? Najverjetneje ni lačen. Želodec otroka je približno tako velik kot pest, starši pa pogosto precenjujemo količino hrane, ki naj bi jo otrok potreboval. V določenih razvojnih fazah otrok potrebuje manj hrane. Poleg tega otroci spoznavajo, na kaj so alergični. Znanilec alergije niso le rdeče pike na obrazu, vendar tudi razjede na želodcu, zaradi česar otroka boli želodec. ID-10059468

Dojenčku ponudite gosto hrano približno pri šestih mesecih starosti. Otroci, hranjeni po steklenički, se običajno lažje navadijo na gosto hrano kot dojeni otroci. Zakaj? Preprosto zato, ker so z materinim mlekom dobili vse, kar so potrebovali. Skozi materino mleko spoznavajo okuse živil, ki jih je jedla njihova mama, zato bi raje kot kašico jedli kaj iz vašega krožnika. Otrok sicer prej ali slej sprejme hrano, ki mu jo ponudite, ni pa nujno, da mu bo všeč.

Hrane ne uporabljajte kot nagrado ali kazen. Tako se idealizira nezdrava hrana, zdrava pa se razvrednoti. Če boste otroka poslali spat brez večerje ali bo moral za kazen jesti zelenjavo, bo to imelo le negativne učinke, saj bo zdravo hrano enačil s kaznijo. Nikoli ne silite vašega otroka jesti, na kakršen koli način, v kakršnih koli okoliščinah ali iz kakršnega koli razloga. Ponudite mu različne jedi, med katerimi lahko izbira. Dovolite otroku, da se nauči jesti v skladu s svojimi potrebami.

Vir: Match-Patch

 

—-

dojenje1

 

Kdaj in kako odstaviti otroka od dojenja boste izvedeli na https://babybook.si/dojencek/prehrana-dojencka/uvajanje-goste-hrane/odstavljanje-od-prsi.html v prispevku Odstavljanje od prsi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here